Guvernul discută Metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă

0
Hartuire

Guvernului României a inclus pe ordinea de zi a ședinței de guvern din 12 octombrie 2023, Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă.

Proiectul este promovat la inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 22/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru a contura activitatea Agenției Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instituția guvernamentală care promovează principiul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate politicile şi programele naţionale.

” În mediile de lucru, hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului. Acestea au consecințe negative pentru lucrători, angajatori și stat. Pentru angajați, ele pot determina afecțiuni psihologice precum pierderea motivației, stimei de sine, depresie, anxietate, șoc, afecțiuni fizice cum ar fi tulburări de somn, risc crescut de boli de inimă, tulburări digestive, probleme de sănătate sexuală, pierderea vieții prin suicid, și impact negativ asupra capacității de lucru spre exemplu, scăderea performanței, absenteism, dificultăți de revenire la lucru).  De asemenea, pentru angajatori, aceste fenomene înseamnă costuri legate de scăderea capacității de lucru a angajaților, costuri direct proporțional cu măsură în care angajatul este afectat, la care se adaugă fluctuație de personal, risc crescut de erori, costuri juridice și de reputație. Din perspectiva statului, costurile cresc prin apelarea la serviciile publice precum ajutor de șomaj, asistență medicală, costuri juridice, dar și prin pierderea locurilor de muncă sau neproductivitate”, se arată în documentele care însoțesc proiectul de act normativ.

Conținutul Metodologiei poate fi citit în documentul de mai jos.

hganexa-4

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.