Protest pentru repararea drumului Turda-Câmpeni. Trebuia reparat în Anul Centenar

0
182236020_1873095889516815_5837983833091843947_n-1

Peste o săptămână, moții vor porni către prefectura Alba și prefectura Cluj într-o acțiune de prostest pentru a obține repararea drumului Turda- Câmpeni.

Calea rutieră este una importantă deoarece este poarta de intrare în munții Apuseni.

Dacă românii ar fi fost conduși de niște lideri deștepți, acest drum ar fi fost reparat în Anul Centenar când s-au serbat 100 de ani de la Marea Unire. Ar fi fost o necesitate, un act de patriotism dar și un act simbolic.

”Plecarea caravanei auto, în semn de protest față de nepăsarea în formă continuată, privind DN 75-Turda-Câmpeni, către Prefectura Alba și, mai departe, către Prefectura Cluj, va avea loc Vineri 14 mai ora 7.00 din parcarea Restaurantului Rivaly din Câmpeni (Varianta Ocolitoare, lângă Combinat), a anunțat organizatorul protestului, Irimie POPA, conf.univ.dr la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, UBB Cluj

Suveranii României Mari, regele Ferdinand şi regina Maria, au vizitat Apusenii în prima jumătate a anului 1919. Au participat la inaugurarea podului de fier de peste Arieş și au plecat de la Turda spre Câmpeni.

A fost un eveniment istoric și cu o valoare simbolică imensă.

Regina Maria scria:

”O zi încântătoare, mai mult sau mai puţin rustică, noi îndreptându-ne spre minunaţii munţi. (….) Am plecat apoi cu maşina pe cel mai frumos drum printre dealuri. Toate pădurile de pe margine se ridicau falnice în verdele lor nou, pe care se profilau brazii absolut negri. Pretutindeni sate pitoreşti şi toată populaţia afară ca să ne primească, în frunte cu preotul cu crucea în mână. Ei au binecuvântat şi ne-au sărutat mâinile, au presărat flori în faţa noastră, ne-au cântat cântece patriotice, au dansat dansurile lor naţionale, toate clopotele de la biserici băteau, femeile mi-au oferit flori şi cusături făcute în casă. A fost un marş triumfal – nu de puţine ori mi-au dat lacrimile”

Campeni Regele Ferdinand 1024x770
Regele Ferdinand și Regina Maria, la Câmpeni -1919

Drumul Turda Câmpeni ar fi putut fi declarat în Anul Centenar drept ”Drumul Regilor”, deoarece pe el au pășit deopotrivă regii României Mari dar și advărații regi ai Apusenilor- Horia,Cloșca Crișan și Avram Iancu.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.