Avertisment. Kovesi ia în considerare să sesizeze Comisia Europeană cu privire la statul de drept în România

0
Image 2021 06 1 24832320 41 Laura Codruta Kovesi Eppo

Sefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, ca ia in considerare sa sesizezeComisia Europeana pentru activarea mecanismului de conditionare a fondurilor europene de statul de drept in Romania. Procurorul ingrijorata de cum a fost adoptata Legea avertizorului de integritate in Parlament, care cuprinde numeroase pasaje introduse de pesedista Laura Vicol menite sa goleasca legea de continut.

”Avertizorii de integritate reprezinta o sursa esentiala de informatii pentru serviciile de investigatie si de urmarire penala. Prin urmare, transpunerea corecta si implementarea efectiva a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii (Directiva privind protectia avertizorilor de integritate) prezinta o relevanta operationala directa pentru Parchetul European. Daca nu reusiti sa ii protejati pe avertizori, limitati detectarea. Daca nu detectati, nu puteti investiga si urmari penal.

Procurorul-sef european a luat act in mod corespunzator de faptul ca, la 29 iunie 2022, Camera Deputatilor din Romania a adoptat in sfarsit o lege care vizeaza transpunerea Directivei privind protectia avertizorilor de integritate. Pe baza analizei preliminare a legii si, in special, a modificarilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar inainte de adoptarea acesteia de catre plen, procurorul-sef european evalueaza daca unele dintre aceste dispozitii ar fi contrare Directivei privind protectia avertizorilor de integritate si ar reprezenta un pas inapoi in raport cu nivelul actual de protectie, stabilit de legislatia nationala inca din 2004.

Principalul motiv de ingrijorare este ca aceste dispozitii ar putea avea un efect de demobilizare, descurajand potentialii avertizori din Romania si afectand negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigura buna functionare a serviciilor de ancheta si de urmarire penala in ceea ce priveste investigarea si urmarirea penala a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a coruptiei sau a altor incalcari ale dreptului Uniunii legate de executia bugetului Uniunii sau de protectia intereselor financiare ale Uniunii.

Este important de reamintit, in plus, ca EPPO nu a primit inca numirea a 9 procurori europeni delegati din Romania si ca a existat o intarziere considerabila in ceea ce priveste acordarea biroului EPPO din Romania a unui numar adecvat de ofiteri de politie judiciara in sprijinul operatiunilor sale.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.