Conducerea Turzii trebuie să recupereze 6 milioane de lei prejudiciu rezultat din procesele cu STP Alba Iulia.

0
Conducerea Turzii Trebuie S Recupereze 6 Milioane De Lei Prejudiciu Rezultat Din Procesele Cu Stp Alba Iulia

Conducerea Municiului Turda e obligată ca în temeiul art. 33 alineatul (3) din Legea 94/1992 să stabilească întinderea sumelor plătite din bugetul local reprezentând penalități de 1% pe zi de întârziere și a cheltuielilor de executare, generate de nepunerea în aplicare a sentințelor pronunțate de instanțele de judecată și să ia măsuri pentru recuperarea acestor bani, se arată într-un raport al Curții de Conturi a României, făcut public de funcționari din Primăria Turda. Stabilirea sumelor urmează să fie făcută în funcție de sentințele pronunțate de către instanțele de judecată și rămase definitive.

Măsura a fost menționată în ”Raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare centralizate ale UAT Turda încheiat la 31 decembrie 2022” și trebuia dusă la îndeplinire până la data de 31 martie 2024.

Potrivit art. 64 din Legea 94/1992, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii și neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de către Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.  În cursul anului 2022, Municipiul Turda a confirmat în urma unei solicitări formulate în baza Legii 544/2001 că la acea dată nu fuseseră demarate măsuri de găsire a vinovaților și nici vreo acțiune de recuperare a prejudiciului.

Separat de prejudiciul de 6.193.712 lei, auditorii Curții de Conturi au constatat că din bugetul local s-au plătit 332.349,38 lei reprezentând dobânzi penalizatoare și cheltuieli de executare silită ca urmare a faptului că nu s-au pus în aplicare sentințele definitive pronunțate de instanțele de judecată.

Potrivit raportului Curții de Conturi, conducerea Primăriei Turda era obligată ca până la data de 31 martie 2024 să demareze procedurile de găsire a vinovaților și de recuperare a prejudiciului creat.

Secretara Municipiului Turda, Elena Mărginean nu a putut fi contactată telefonic pentru un punct de vedere oficial al instituției.

Curtea de Conturi a reținut faptul că în numeroase rânduri, Municipiul Turda nu a dus la îndeplinire hotărârile definitive ale instanțelor de judecată fapt care a creat prejudicii bugetului local prin plata unor penalități și cheltuieli de executare care cumulat depășesc până acum 6,5 milioane lei.

Direcția Națională Anticorupție Cluj are deasemenea în lucru o plângere penală privitoare la aceste aspecte. Fostul consilier local Doru Anca a formulat o plângere penală împotriva primarului Cristian Matei pentru săvârșirea infracțiunilor de neglijență și abuz în serviciu.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.