Purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu a transmis un mesaj tranșant privitor la situația tragică a bătrânilor chinuiți în centrele de bătrâni din Ilfov Transmiterea mesajului nu este întâmplătore. Printre altele, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2023 să fie Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Este cam greu să te duci să faci pastorație când bătrânii sunt torturați chiar în arhidiecezea Patriarhului , Preafericitul Daniel, Episcop al Bucureștiului.
Un articol despre ororile din căminele de bătrâni, găsiții AICI
<<Sa spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism>>, a trasmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.
Însuși Patriarhul a avut un mesaj când Sfântul Sinod a ales anul 2023 ca an al pastorației celor vârstnici. ”Grija pentru bătrâni, pentru copii și pentru săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor. Din acest punct de vedere, ne preocupă, în mod deosebit, starea de abandon social și dezinteresul față de bătrâni (părinţi şi bunici), pe care le constatăm, adesea, în societatea de astăzi”, a rostit Patriarul Daniel.
Patriarhul menționează în discursul său și fragmente biblice. <<Astfel, Sfânta Scriptură ne vorbeşte despre respectul pe care comunitatea evreiască îl arăta bătrânilor. În Vechiul Testament, respectul pentru bătrâni a fost transformat într-o poruncă pe care toți aveau datoria să o împlinească: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta” (Ieşire 20, 12), sau: „Înaintea celui cărunt să te ridici, să cinstești fața bătrânului şi să te temi de Domnul Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru” (Leviticul 19, 32).
Cel care nu-și respecta părinții vârstnici era văzut ca un blasfemiator: „Ca un hulitor este cel care părăseşte pe tată şi blestemat de Domnul este cel care mânie pe mama sa” (Eccleziasticul 3, 16).>>
Biseria are însă și un interes și social direct, deoarece în prezent, funcționează la nivelul Patriarhiei Române 21 de centre de zi, 54 de așezăminte rezidențiale și 52 de servicii de îngrijire la domiciliu, toate destinate persoanelor vârstnice. Aceste centre la rândul lor ar putea fi finanțate din bani publici. Ierarhii Bisericii știu însă că dacă banii sunt drenați prin asociații și fundații contectate politic, solicitările Bisericii de cofinanțare a serviciilor sociale proprii au de suferit.