Verdictul Comisiei de Etică a UBB în care se constată că teza ministrului Lucian Bode este profund viciată și cu elemente de plagiat și citare incorectă a fost dat și în urma consultării unor specialiști. Cei doi experți academici cooptați de UBB sunt prof dr. Corneliu Bjola de la Universitatea din Oxford și prof dr. Alin Fumurescu de la Universitatea din Hudson.
Corneliu Bjola și-a luat doctoratul în Științe Politice la Universitatea din Toronto (2007) și a predat și a condus anterior cercetări la Universitatea McMaster și la Universitatea din Toronto. A fost bursier de cercetare la Centrul Internațional Woodrow Wilson și Visiting Fellow (cercetător itinerant) la Academia Forțelor de Apărare Australiane (2012) și la Universitatea de Afaceri Externe din China (2016).
Interesele sale actuale de cercetare se referă la impactul tehnologiei digitale asupra conducerii diplomației, cu accent pe comunicarea strategică și influența digitală, precum și pe teoriile și metodele de combatere a dezinformarii și propagandei.
Corneliu Boja a scris și a editat șase cărți, inclusiv volumele gemene despre Countering Online Propaganda and Violent Extremism: The Dark Side of Digital Diplomacy (2018) – enumerate în cele mai bune 20 de cărți noi despre relații internaționale de citit în 2019 – și Digital Diplomacy: Theory and Practică (2015). Lucrările sale au fost publicate în Jurnalul European de Relații Internaționale, Review of International Studies, Ethics and International Affairs, International Negotiation, Cambridge Review of International Affairs, Global Policy, Journal of Global Ethics și Hague Journal of Diplomacy.
Bjola este co-editor al seriei de cărți „New Diplomatic Studies” cu Routledge și redactor-șef al noii reviste Diplomacy and Foreign Policy. El este beneficiarul premiului OxTALENT 2014 pentru îmbunătățirea experienței de învățare a studenților folosind aplicațiile de social media, acordat de Comitetul Oxford pentru Predarea și Învățarea Îmbunătățită cu Tehnologia.
Profesorul Corneliu Bjola a putut fi văzut cu comentarii, în câteva ocazii, în 2022, la postul DigiTv unde este invitat ocazional să comenteze situația internațională, inclusiv războiul din Ucraina.
ALIN FUMURESCU a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității Babeș-Bolyai şi are două masterate în științe politice, la Institut Européen des Hautes Études Internationales (Nisa) și la Univesity of Missouri. Şi-a susţinut teza de doctorat, „Compromise and Representation: A Split History of Early Modernity“, la Indiana University (Bloomington). În prezent este assistant professor la University of Houston. Prima ediţie a cărţi Compromisul. O istorie politică și filozofică a apărut la Cambridge University Press, în 2013.
Interesele sale de cercetare includ istoria ideilor, politica și auto-reprezentarea, gândirea politică americană. A primit premiul Leo Strauss al Asociației Americane de Științe Politice pentru cea mai bună teză de doctorat în filosofie politică în 2013. Cartea sa, „Compromise – A Political and Philosophical History” (Cambridge University Press, 2013) a fost nominalizată de CHOICE printre primele 25 de titluri academice remarcabile publicate în 2013.