Primăria își ia diplomă cu frunzulițe. Costă de la 3500 de euro în sus

0
Poza Primaria Turda 55968 2

Municipiul Turda a început demersurile pentru a deveni „Comunitate Sustenabilă” European Energy Award, potrivit unui anunț al administrației locale.

Municipiul Turda va trece printr-un proces de evaluare independentă realizat de către România Green Building Council (ROGBC) – Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, coordonatorul European Energy Award din România care va oferi certificarea „Comunitate Sustenabilă”.

Între orașele europene care dețin această certificare se numără: Iași, Alba Iulia, Vama Buzăului, Zurich, Basel, Ravensburg, Dunkerque și alte peste 400 de municipalitati.

”Municipiul Turda a făcut progrese remarcabile în ultimul timp în ceea ce privește gestiunea politicilor de energie și de climă, mobilitate, planificare și dezvoltare durabilă.

Începerea demersurilor atestă angajamentul autorităților locale pentru îmbunătățirea calității vieții, competitivității și performanței durabile, iar oamenii vor simți imediat efectele benefice ale grijii față de mediul înconjurător”, se arată în informațiile comunicate.

În cadrul unei întâlniri de angajament de la Turda au participat Cristian Matei, primarul Municipiului Turda, conf. dr. Dorin Beu – Președintele RoGBC Transilvania, Director de proiect și Andrei Botiș, președintele RoGBC (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi). Andrei Botiș este deasemenea CEO-ul companiei Appraisal & Valuation, o companie specializată în evalure și consultanță, finanțarea clădirilor verzi și creditarea ipotecară a clădirilor verzi în România.

Ce este certifcarea cu care se laudă primarul Turzii?

În primul rând nu este un premiu propriu zis. Denumit ”Premiul European pentru Energie (EEA)”, acesta este un sistem de management al calității și de certificare pentru municipalitățile angajate în politici de energie durabilă, climă și transport. Metodologia RoEEA permite autorităților din România să analizeze sistematic performanța, să identifice și să planifice activitățile energetice și climatice locale, precum și să le revizuiască continuu, să le coordoneze și să le implementeze în conformitate cu obiectivele stabilite. Cu alte cuvinte, niște auditori vin și spun în ce stadiu se află municipiul Turda și ce anume are de făcut pentru a performa.

Ideea este preluată după modelul rapoartelor globale de competitivitate ale World Economic Forum, dar adaptată pentru colectivități locale.

Turda va fi premiată cu frunzulițe

Potrivit lui Dorin Beu, Președintele RoGBC Transilvania care a fost prezent la Turda, evaluarea propusă ”îți face o radiografie, îți indică o vulnerabilitate”. Președintele RoGBC Transilvania a admis că evaluarea are o notă de subiectivism dar spune că după ce consultantul face analiza, va exista un comitet din specialiști care vor pondera rezultatele evalurii.

Dorin Beu a explicat că Turda ar urma să fie evaluată în baza a șase piloni: dezvoltare și amenajare teritorială, clădiri municipale și facilități, resurse energetice și deșeuri, mobilitate și transport, organizarea internă, comunicare și cooperare. Pentru a trece de checklist, Turda va trebui să îndeplinească un punctaj de 25% pentru fiecare din domeniile de evaluare.

”De la 25% se acordă o frunzuliță, la 36% două frunzulițe, la 50% sunt trei frunzulițe”, explică Dorin Beu despre cum va arăta certificarea ”green” a Turzii.

Acesta spune că în general comunitățile din România nu depășesc procentul de 46% la evaluări dar nu se refuză certificarea comunităților locale: ”Scopul nu este să lași pe dinafară pe cineva sau să-l ții la ușă, ci să creezi un instrument după care comunitățile să fie evaluate și să se conducă eficient”, mai explică Dorin Beu. Acesta scapă și un amănunt, evaluarea nu va costa mult pentru Municipiul Turda deoarece va fi făcută de cel care a întocmit strategia energetică a orașului.

Reprezentantul pe Transilvania a organizației admite că va exista un cost în bani ce va trebui plătit dar nu îl știe concret deoarece depinde de numărul de locuitori.

Potrivit site-ului organizației calitatea de membru constă 2500 de euro anual. Există și pachete de aderare speciale. Cel Silver costă 3500 de euro pe an, pachetul Gold costă 5500 de euro pe an, iar Platinum e 7500 de euro pe an.

Metodologii neclare de evaluare. Este certificarea anunțată de primar doar un exercițiu de PR?

Spre deosebire de analizele globale de competitivate ale Forumului Economic Mondial (WEF) (vezi exemplu aici), metodologiile descrise de European Energy Award pentru organizațiile naționale sunt neclare. Oficial, pe site-ul internațional sunt menționați indicatori calitativi, prezentați ca 79 de indicatori cheie care trebuie evaluați, pentru fiecare din cei 6 piloni, la care se adaugă un număr ne-explicat de indicatori cantitativi.

Cosmin Drăgoi, care este menționat pe site-ul internațional ca responsabil pentru România a sistemului de certificare spune că nu știe de ce indicatorii de evaluare nu sunt publici pe site-ul românesc. Acesta a adăugat că pot fi comunicați la cerere de către președintele RoGBC.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.