Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

0
Von Der Leyen 2019 2024 Commission Full Time Report L Methodology 1 Page 0001

Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU (TI EU) și campania Fossil Free Politics dezvăluie amploarea influenței pe care companiile de combustibili fosili o au asupra procesului decizional european.

Informațiile au fost date publicității într-o sinteză Transparency Internațional publicată în 25 septembrie 2024.

Companiile de combustibili fosili și lobbyiștii lor au antecedente în acțiuni de întârziere, slăbire și blocare a măsurilor de protecție climatică, subminând în același timp politica energetică în avantajul propriile interese.

Lobby-ul de succes al industriei combustibililor fosili și opoziția directă față de politicile climatice concepute pentru a combate încălzirea globală au împiedicat eforturile guvernelor UE de a îndeplini obiectivele climatice, consideră Trasparency International în raportul său din luna septembrie 2024.

Catastrofele recente induse de climă, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură, oferă mementouri clare despre ce este în joc dacă guvernele nu acționează pentru a-și reduce amprenta de carbon pentru a rămâne sub 1,5 grade de încălzire.

În vara care a trecut, tinta de reducere a amprentei de carbon a eșuat iar temperaturile globale cresc.

Cetăţenii europeni şi clima merită elaborarea de politici climatice care să le protejeze interesele şi să nu poată fi subminate de companiile care caută să-şi protejeze profiturile, arată organizația nonguvernamentală. Raportul Transparency arată puterea imensă pe care companiile de combustibili fosili și rețelele afiliate ale acestora o au în procesul de elaborare a politicilor climatice ale UE.

Green Deal și acordurile climatice sunt sub presiunea industriei petroliere

Cu o rețea de peste 50 de organizații declarate, peste 1000 de întâlniri și un buget de aproape 64 de milioane de euro, cele mai mari șapte companii de combustibili fosili din lume („Big Seven”) își valorifică resursele financiare și structurile organizaționale pentru a-și amplifica activitatea de lobby. Resursele sunt alocate pentru  orice întâlniri organizate de Comisia Europeană cu unul dintre cei Șapte Mari sau cu o entitate asociată a cărei membri sunt.

În timp ce giganții petrolier reduc țintele privind emisiile de CO2, două treimi din aceste întâlniri se referă la domeniile politice ale Green Deal.

Directorii companiilor petroliere Big Seven fac parte din 16 din cele 45 de consilii de administrație ale rețelelor asociate cu sediul la Bruxelles, potențial modelând operațiunile de lobby în 35% dintre aceste organizații.

Peste o treime dintre rețelele și asociațiile de afaceri, dintre care cel puțin una dintre cele mai mari șapte companii petroliere a fost membru, au participat la United Nations Climate Change Conference- COP28.

Lobbistii ajung la vârfurile conducerii UE

Sub conducerea lui Ursula von der Leyen, comisarii și cabinetele lor au avut aproape 900 de întâlniri cu lobbyiștii combustibililor fosili, în ultimii patru ani și jumătate. Este aproape o dată pe zi lucrătoare timp de patru ani și jumătate. Acest număr include 404 de întâlniri cu companii de combustibili fosili, pe orice subiect și 483 de întâlniri cu organizații cu unul sau mai mulți membri ai companiilor de combustibili fosili, pe probleme de climă și energie. Acest număr exclude chiar și alte 92 de întâlniri cu asociații de energie regenerabilă care au membri ai companiilor de combustibili fosili.

Hidrogenul a fost cel mai mare subiect de conversație cu un total de 67 de întâlniri. Datorită activității de lobby de succes asupra industriei, aceasta este acum un pilon major al planurilor de tranziție energetică ale Comisiei. Lobby-ul hidrogenului are o legătură puternică cu Big Oil and Gas și cheltuiește 75,75 milioane de euro pe an făcând lobby în instituțiile UE.

Membrii Comisiei Von der Leyen 2019-2024, care s-au întâlnit cel mai mult cu companiile de petrol și gaze și cu lobbyiștii acestora au fost: comisarul Kadri Simson, fost vicepreședinte executiv pentru Green Deal european/comisar pentru acțiune pentru climă Frans Timmermans, vice executiv – președintele/comisarul European Green Deal Maroš Šefčovič, comisarul pentru transporturi Adina-Ioana Vălean și comisarul pentru piața internă Thierry Breton.

Industria combustibililor fosili are multe instrumente în cutia sa de instrumente pentru a influența Comisia Europeană, inclusiv ușile rotative și formarea de grupuri de experți din industrie. Cele două rapoarte descriu o imagine înfricoșătoare a politicii climatice a UE care s-a blocat în strânsoarea industriei combustibililor fosili. Factorii politici din UE trebuie – dacă nu de dragul planetei, atunci pentru cetățenii față de care sunt răspunzători – să demonstreze că își iau în serios mandatele democratice și că acționează în funcție de nevoile și interesele cetățenilor care i-au ales, nu de lobby-ul neresponsabil al Big Oil. .

TI UE și campania de politică fără fosile solicită ambele reguli mai stricte privind lobby-ul. Pentru detalii și solicitări exacte, vezi raportul TI EU aici și raportul Fossil Free Politics aici.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.