Hoție cu fonduri europene în Micro III. Domeniile falimentare: reparațiile auto, fizioterapia, nutriția, patiseria

0
Hoție Cu Fonduri Europene în Micro Iii. Reparațiile Auto, Fizioterapia, Nutriția, Patiseria, Printre Domeniile Falimentare Ale Proiectului De Antreprenoriat

foto: din 130 de cursanți în atreprenoriat, 19 planuri de afaceri au primit în anul 2020 câte 113.000 de lei de la UE. 16 afaceri s-au dovedit a fi falimentare

Politică și Putere a publicat în 17 august 2022 un prim articol privitor la subvențiile financiare cu fonduri UE a 19 planuri de afaceri în cartierul Micro III din Turda.

Subvențiile estimate la o valoare totală de 2,27 milioane de lei au fost acordate unui număr de 19 firme, în cadrul unui proiect al Fundației Caritabile Sf. Daniel, proiect derulat în parteneriat cu Primăria Turda.

Atât reprezentanții fundației cât și beneficiarii sumelor de bani menționați pe lista ministerului, au evitat să aducă clarificări modului în care start-up-urile au funcționat. Datele financiare ale firmelor beneficiare indică fie că fondurile europene au fost fraudate, fie că planurile de afaceri finanțate de UE au eșuat din nepricepere.

Dacă e hoție sau doar nepricepere, doar autoritățile pot să clarifice.

Primele patru firme, menționate în lista oficială a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene ca fiind beneficiare a subvenției de 113.000 lei sunt din domenii diverse: reparații auto, fizioterapie, nutriție și patiserie. Cu toate au ceva în comun, la finalul perioadei de implementare a proiectului: sunt falimentare și n-au avut o activitate economică susținută.

Politică și Putere a încercat să afle de la administratorii firmelor ce anume s-a întâmplat încât planurile de afaceri finanțate cu banii UE au eșuat într-un mod așa de spectaculos.

Advaced Auto Repair srl (CF 42318124, J12/750/2020) este prima firmă inclusă pe lista oficială a ministerului. A fost înregistrată la 25 februarie 2020 cu adresa Lotus 15 pe numele lui Csep Ștefan Csaba. Potrivit unor surse din UDMR, acesta este o rudă îndepărtată a familiei consilierei UDMR Csep Leyla. Informația nu a putut fi confirmată oficial. Csep Leyla a refuzat să precizeze dacă există o legătură de rudenie între ea și beneficiarul fondurilor europene, menționat în lista ministerului. ”Lăsați-mă din scandaluri”, a comentat consiliera UDMR Csep Leyla, după care a închis abrupt telefonul, în ciuda instenței reporterului de a clarifica dacă legătura de rudenie există sau nu. Nu am putut lămuri nici dacă influența politică a consilierului UDMR a contat sau nu în selectarea planului de afaceri.

Csep Leylla
”Mai lăsați-mă din scandaluri”, a sunat replica iritată a consilierului local UDMR Csep Leyla. Alesul local refuză sistematic să clarifice subiecte de interes public și a refuzat să clarifice dacă are o legătură de rudenie cu beneficiarul banilor europeni

De altfel, consilierul local Csep Leyla refuză în mod sistematic să clarifice subiecte de interes public, mai ales cele cu conținut sensibil.

Advanced Auto Repair srl are un punct de lucru pe strada Roșiori dar nu are date financiare care să clarifice cât de sustenabilă e afacerea despre care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că a fost subvenționată cu 113.000 lei. Ștefan Csaba Csep nu a răspuns mesajului Politică și Putere de a lămuri aspectele legate de subvenția UE.

O a doua firmă e MNT Soft Clinică srl (CF 42333108, J12/794/2020), înregistrată pe strada Lotus 24 pe numele Laurei Grecu. Este o firmă de nutriție iar asociata are și o autorizație de persoană fizică emisă în acest domeniu. Firma înregistrează în 2021 venituri în avans de 113.200, datorii de 95.460, venituri de 12 lei , cheltuieli totale de 53.982, Pierderea e de 53.970 de lei. Nu se poate spune că beneficiarul n-a încercat. UE a subvenționat cu 113.200 de lei un plan de afaceri care a produs, potrivit datelor financiare, fix 12 lei.

Laura Grecu, membru în Comitetul Director al Asociației Dieteticienilor din România a acceptat inițial să ofere niște detalii privitoare la subvenția UE. ”Buna ziua! Momentan sunt in concediu, dar daca doriti, puteti sa imi trimiteti intrebarile si incerc sa va raspund. O zi frumoasă”, a transmis Laura Grecu.

Politică și Putere a transmis următorul text ”Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, firma dvs Mint Soft Clinic srl , CUI 42333108, J12/794/2020 a beneficiat de un start-up la echivalentul de circa 25.000 de euro în anul 2021. Punctul de lucrur al firmei a fost stabilit pentru un an pe strada Romană nr. 24 etaj 1. Firma în 2022 arată potrivit datelor fiscale o pierdere de 53.970 lei, fără cifră de afaceri și fără venituri totale. Așa cum arată datele fiscale, practic start-up-ul finanțat prin fonduri europene nu a funcționat niciodată. Întrebările mele sunt următoarele: 1. Ce destinație au luat banii finanțați de Ministerul Fondurilor Europene? 2. Ce s-a întâmplat, care a fost motivul pentru care planul de afacer nu a funcționat nici măcar un an, potrivit condițiilor de proiect? Mulțumesc”. Mesajul nu a mai primit răspuns ulterior.

Patiseria și fizioterapia, afacerile falimentare finanțate cu 113.000 de lei fiecare

Nici activitățile de patiserie și fabricare a pâinii nu mai sunt ce-au fost cândva. Cel puțin nu în Micro III.

Nelvan Pat srl (CUI 42354143, J12/882/2020) e înregistrată pe strada Panseluțelor 9 pe numele lui Ioan Popa. Potrivit Registrului Comerțului, acesta mai figurează ca administrator la Nan Alex srl, cenzor la Metex SA și asociat la Melaromar Text srl. Pentru Nelvan Pat sunt disponibile doar datele fiscale ale anului 2020, cu 9.949 lei datorii, cheltuieli totale și pierderi de 9.949 lei. Nu există niciun detaliu financiar cât de sustenabil a fost planul de afaceri subvenționat de UE cu 113.000 lei.

O ultimă firmă pe care o prezentăm astăzi este Kineto Bacu Clinic srl (CUI 42325482/ J12/787/202) înregistrată la 26.02.2020 pe strada Zorilor 6, pe numele lui Sever Sergiu Bacu. Avea un punct de lucru pe Republicii 8. Datele financiare pe anul 2021 arată active imobilizate de 94.694, active circulante -113.255, creanțe -113.230, datorii 17.076 lei, cheltuieli și pierderi de 35.837. Sergiu Bacu nu a răspuns unui mesaj de clarificare transmis pe Facebook. Contactat telefonic, ulterior a amânat discuția. ”Momentan sunt la cabinet, am de lucru. Eventual să mă sunați după ora 14.00”, a precizat Bacu.

După ora 14, telefonul administratorului Sergiu Bacu a sunat ocupat.

Toate aceste firme ar fi trebuit să funcționeze cu 2 angajați, potrivit condițiilor de eligibilitate. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Politică și Putere va publica în fiecare din zilele următoare lista completă a firmelor finanțate din banii UE. Atât reprezentanții Fundației Sf Daniel cât și beneficiarii start-up-ului ne pot pot trimite puncte de vedere pe adresa horeahudrea@gmail.com

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.