foto: Primarul Turzii caută o cale să evite economiile impuse de Guvernul României. Salina și Compania de Apă Arieș vor plăti pentru evenimentele Municipiului Turda
Legalitatea Hotărârii Consiliului Local Turda prin care bunuri și servicii cumpărate de Salina Turda SA ar urma să fie înscrise direct în contabilitatea Municipiului Turda trebuie să fie clarificată de Prefectura Cluj a transmis Direcția Generală Antifraudă Fiscală, într-o adresă de răspuns transmisă.
Politică și Putere a solicitat Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF să clarifice dacă o persoană juridică poate cumpăra bunuri și servicii din veniturile proprii care să fie înscrise automat în contabilitatea unei alte persoane juridice.
ANAF a transmis că actul administrativ trebuie să fie analizat cu prioritate de către Prefectura Cluj deoarece prefectul este cel care trebuie să exercite dreptul de tutela administrativă, potrivit legii.
Consiliul Local Turda a adoptat în ultimele patru luni două proiecte de hotărâre controversate prin care companiile cu capital public se angajează să cumpere bunuri și servicii pentru Municipiul Turda. Sumel ar urma să acopere cheltuieli cu premii, tombole și orice alte servicii și bunuri pentru organizarea de evenimente.
Municipalitatea de la Turda vrea să ocolească astfel o ordonanță a Guvernului României prin care se impunea o reducere a cheltuielilor publice. Deoarece nu vrea să facă economiile cerute de Guvern, mai ales că se apropie un an electoral, administrația primarului Cristian Matei a căutat o soluție prin care să înșele prevederile legale dispuse de Guvern prin care nu se mai puteau cheltui bani pe evenimente. Varianta găsită a fost aceea ca bunurile și serviciile să fie cumpărate de către Compania de Apă Arieș și Salina Turda în baza unui protocol. În cazul Salinei Turda, protocolul aprobat prevede că bunurile cumpărate de Salină se înscriu direct în contabilitatea Municipiului Turda.
Măsura prin care companiile publice ajung să plătească facturile pentru evenimentele organizate de municipalitate este una discutabilă din cel puțin două perspective. Cheltuielile de acest tip vor duce la diminuări ale profitului companiilor publice, iar în cazul Companiei de Apă Arieș vorbim de o firmă ce prestează servicii publice de furnizare de apă. În altăr ordine de idei, protocoalele aprobate de Consiliul Local Turda permit ca Municipiului Turda să ceară finanțare pentru orice servicii și orice sume de bani. O astfel de primă finanțare este alocarea de către Salina Turda a 100.000 de lei pentru inaugurarea Turda Arena. Răzvan Ciortea, președintele PSD Turda a avertizat că măsurile adoptate de Consiliul Local Turda, controlat de majoritatea PNL-UDMR reprezintă de fapt o spoliere a Salinei Turda în scop electoral.
Politică și Putere a solicitat organelor de control antifraudă să clarifice dacă operațiunea prin care companiile publice plătesc bunuri și servicii pentru evenimentele Municipiului Turda este una legală din punctul de vedere al legislației financiar-contabile.