Primăria Turda refuză să pună în dezbatere programul de castrarea gratuită a câinilor vagabonzi

0
Caini Fara Stapan

Administrația locală de la Turda a ascuns în sertare un proiect de hotărâre care propune demararea unui program anual de castrare gratuită a câinilor fără stăpân și concesionarea serviciului de ecarisaj printr-o procedură transparentă și competitivă.

Anunțul a fost făcut de către Partidul Mișcarea Populară Turda, care a anunțat că a depus în luna septembrie un proiect de hotărâre în acest sens

Consilierii PMP au propus demararea unui program multi-anual de castare a gratuită a câinilor din Turda, program care ar urma să se deruleze după un set de criterii care să fie dezbătute prin consultare publică.

”Prima idee de la care am plecat este aceea că trebuie să ne consultăm cu cetățenii și cu organizațiile de protecție a animalelor deoarece cunosc bine fenomentul. Apoi a doua idee este aceea că serviciul de ecarisaj este serviciu public și trebuie să fie eficient. Ca să fie eficient trebuie atribuit printr-o procedură de licitație, cu caiet de sarcini și indicatori de performanță, ca să stim ce costuri implică pe o durată de timp”, a explicat consilierul local Adrian Nap, președintele PMP Turda.

”Problema câinlor ”fără stăpân” (nu sunt ”fără stăpân”, pentru că orice câine de pe domeniul public are ca proprietar administrația locală!) de pe raza localității e una destul de importantă și considerăm că ea trebuie rezolvată în mod profesionist, organizat, iar soluțiile la această problemă trebuie să apară și în urma dialogului deschis cu ong-urile care activează în domeniul protecției animalelor.

În acest moment, Primăria Turda utilizează o metodă netransparentă, în urma unui contract prin încredințare directă cu o societate îndoielnică din județul Alba (conform unor articole apărute în presă)”, se arată într-o postare a PMP Turda.

Serviciul de ecarisaj atribuit temporar unei ong cu conexiuni în PSD

Serviciul de ecarisaj de la Turda a fost atribuit temporar unui ong din Alba coordonat de vărul fostului lider al PSD Alba, deputatul Ioan Dârzu. Contractul a fost o atribuire directă în vara anului trecut iar autoritățile justificau o situație de urgență deoarece fosta firmă de ecarisaj nu mai dorea să continue activitatea. Municipalitatea din Turda promitea că serviciul public de ecarisaj de la Turda va intra în procedură de licitație publică până la sfârșitul anului dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Afacerea încheiată în vara anului trecut este una profitabilă, 50.000 de lei plătiți prin cumpărare directă către Asociația Adăpostul Meu, pentru captuarea a 100 de câini. Costurile pentru gestionarea unui câine sunt de 500 de lei lunar, și acoperă cheltuielile de capturare, transport la adăpostul de la Lancrăm, sterilizare, deparazitare și cazare pe durata a 16 zile. După cele 16 zile câinii sunt transferați într-un adăpost al unei firme partenere. Costurile cu cazarea și hrana sunt de 10 lei/zi, pentru fiecare câine.

În ultimii ani TAC Medicină Veterinară Socială, o asociație din Cluj, formată din medici veterinari specializați a încercat să determine administrația locală de la Turda să abordeze profesionist problema câinilor vagabonzi, prin adoptarea unei strategii adecvate. Demersul a rămas fără succes.

Propunerea consilierilor PMP din Consiliul Local Turda prevede și consultarea specialiștilor în domeniu în redactarea caietului de sarcini. ”Cred că administrația primarului Crisitan Matei a pus proiectul de hotărâre la păstrare și nu-mi explic de ce”, a declarat președintele PMP Turda, Adrian Nap.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.