Pfizer și Moderna acuzate de lipsă de transparență. O analiză Transparency International

0
Pfizer I Moderna Acuzate De Lips De Transparen O Analiz Transparency International
Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Nota editorului: Lipsa transparenței și metodele de forță adoptate de companiile farmaceutice în contractele semnate cu statele nu înseamnă că vaccinurile produse de acestea nu sunt eficiente. Singurele metode de control al unei pandemii sunt vaccinarea și, în cazuri excepționale, carantinarea.

Companiile Pfizer și Moderna, cunoscute pentru faptul că au scos două dintre cele mai dorite vaccinuri contra Covid 19, își folosesc puterea crescută pe care o au în negocierile cu guvernele, se arată într-o analiză Transparency International.

Efectul este acela că giganții famaceutici au impus clauze ”injuste și abuzive” în defavoarea țărilor pentru care livrau vaccinul. Controlul donațiilor și livrărilor de vaccin, înlocuirea rezolvării disputelor la tribunal cu ședinșe secrete și mediatori privați precum și obligarea statelor la a renunța la o parte din posibilitățile de a acționa, sunt câteva din impunerile în forță ale marilor concerne.

Organizația non-guvernamentală, specializată în monitorizarea corupției, citează o investigație a unui alt ong, Public Citizen. Contracte de livrare a vaccinurilor, obținute pe surse și necenzurate arată că giganții farmaceutici au impus guvernelor un sistem prin care au controlat atât în aprovizionarea cu vaccin cât și menținerea unei secretomanii cu privire la riscuri și maximizarea profitului pe care companiile farmaceutice l-au urmărit.

Un alt raport al Transparency Internațional Global Health arată că doar 6 % din contractele dintre dezvoltatorii de vaccinuri și guverne sunt disponibile public și doar un singur contract a fost publicat fără fragmente cenzurate.

ONG-urile care monitorizează fenomenul spun că o astfel de secretomanie și exercitare a puterii de către companiile farmaceutice are un efect devastator asupra a miliarde de oameni ce locuiesc în țări cu putere de negociere mai mică. Un astfel de efect care tinde spre un eșec a fost și programul global de întrajutorare cu vaccin COVAX. Acest program își propunea să adune din donații doze de vaccin pentru țările neajutorate dar l8 luni de la lansare COVAX era responsabil de doar 5% din vaccinarea globală.

Pentru o ieșire rapidă din pandemia de COVID e nevoie ca giganții farmaceutici precum Pfizer să asigure transparența datelor și să fie făcute responsabile atunci când forțează obținerea profitului în detrimentul sănătății publice, concluzionează analiza Transparency Internațional.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.