Autoritățile locale și cele sanitar-veterinare au început îngroparea de porci morți la marginea orașului lângă stația de transformare 110, într-o operațiune controlată de distrugere a cadavrelor.
Informația inițială a fost anunțată de Flaviu Bota, un activist USR care a atras atenția că autoritățile nu comunică pe această temă.
Nicolae Pivariu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj (DSVSA) avertizează că focarul de pestă porcină de la Câmpia Turzii este unul sever și riscă să nu fie ținut sub control deoarece localnicii nu colaborează cu autoritățile și nu înțeleg să țină animalele în carantină.
”Operațiunea de îngropare a cadavrelor e una controlată, am luat această decizie deoarece nu este un incinerator și nu vrem să răspândim boala prin tansportul cadavrelor. Aș vrea însă să semnalez faptul că localnicii nu colaborează bine cu autoritățile. Porcii sunt lăsați afară, umblă cu ei. Nu poți controla bine un focar în condițiile astea”, explică dr. Nicolae Pivariu.
Statul ar trebui să asigure despăgubiri pentru animalele ucise din considerente de siguranță sanitar-veterinară, conform art. 2 lit. a) din Regulamentul nr. 349/2005/CE al Comisiei Europene. Banii sunt plătiți din bugetul de stat, dar ulterior sunt decontați de Comisia Europeană iar valoarea despăgubirilor se calculează la valoarea de piață a animalelor.