Momentul adevărului. Curtea de Conturi cere detalii despre cheltuielile juridice ale Municipiului Turda

0
C800x800 Cristian Matei

foto: Primarul Turzii, ordonator principal de credite trebuie să explice Curții de Conturi cheltuielie din procesele Municipiului Turda

Municipiul Turda a fost notificat de Curtea de Conturi să prezinte un raport complet al litigiliilor pe care le are în instanțe.

Informațiile trebuiau prezentate până cel târziu la data de 24 mai 2023 și sunt problematice pentru Municipiul Turda care a pierdut procese în instanță și are de plătit sume mari de bani. Verificarea Curții de Conturi are loc ca urmare a unei solicitări a Parlamentului României și ca o consecință a faptul că autoritățile locale cheltuie sume tot mai mari de bani cu litigiile în instanțe.

Politică și Putere solicită Primăriei Turda să publice  centralizatorul cu sumele raportate, având în vedere faptul că informațiile centralizate fac referire la bugetul local al Municipiului Turda.

uatc-28-04-2023

Curtea de Conturi a cerut situația centralizată a plăților efectuate cu litigiile pierdute în baza hotărârilor judecătorești în perioada 2019 -2022, pentru unitatea administrative teritorială care este municipiul  cât și pentru instituțiile publice subordonate. Se cer detalii atât despre procesele pierdute cât și despre cele castigate sau   castigate în parte.

Mai important, Curtea de Conturi cere să se raporteze și sumele recuperate de la persoanele responsabile. Municipiul Turda a recunoscut anterior, la o cerere în baza Legii 544/2001 făcută de Politică și Putere, că nu a demarat proceduri de recuperare a pagubelor.

”În ceea ce privește declanșarea unei anchete disciplinare interne sau a oricărei alte anchete pentru stabilirea persoanelor responsabile pentru debitul pe care Municipiul Turda a fost obligat să îl achite ca urmare a hotărârilor judecătorești, vă rugăm să observați că achitarea acestor sume  a fost realizată ca urmare a obligațiilor stabilite în sarcina Municipiului Turda  prin hotărâre judecătorească cu forță obligatorie” se arată într-o adresă de răspuns a Primăriei Turda din 6 aprilie 2022, la o solicitare făcută de Politică și Putere.  Primăria Turda recunoaște și faptul că nu au fost funcționari publici trași la răspunere. ”În ceea ce privește demersurile privind tragerea la răspundere civilă și recuperarea sumelor față de persoanele responsabile, vă rugăm să observați că achitarea acestor sume  a fost realizată ca urmare a obligațiilor stabilite prin hotărârea judecătorească pronunțată în dosarul nr 11647/117/2013”, se arată în aceeași adresă.

Practic, Primăria Turda spune că deși a fost obligată de instanță să plătească milioane de lei, nu a căutat și nu a găsit nicio persoană respnsabilă pentru asta. Condul Administrativ precizează însă că sunt responsabili fie funcționarii publici și primarul, fie Consiliul Local, dacă deciziile administrative produc pagube.

Municipalitatea din Turda este acum între ciocan și nicovală deoarece în aprilie 2022 comunica Prefecturii Cluj că datoriile din procese se ridică la suma de 35 de milioane de lei. Ulterior, municipalitatea a reveni asupra sumei și a lăsat să se înțeleagă că ar fi inclus în adresa către Prefectura Cluj și procese aflate pe rolul instanțelor. Din cauza unei convenții prost făcute cu STP Alba Iulia, Municipiul Turda a ajuns să plătească amenzi penalizatoare de 1% pe zi de întârziere către STP Alba Iulia.

Până acum peste 12 milioane de lei au fost plătite către STP SA. La aceste sume se adaugă sutele de mii de lei ce sunt plătiți avocaților pentru cheltuieli de judecată,

Documentul pe care Municipiul Turda e obligat să îl trimită Curții de Conturi și pe care l-am solicitat spre publicare va elucida valoarea găurilor din bugetul orașului.

Pentru a ascunde informații publice referitoare la procese, primarul Turzii, Cristian Matei, a cerut Consiliului Local să includă în regulamentul privitor la informațiile cu caracter public o prevedere ilegală, aceea că informațiile despre procedurile juridice ale Primăriei Turda sunt confidențiale. Ulterior, Tribunalul Cluj a respins o astfel de susținere și a dispus ca informațiile să fie comunicate public. Procesul este în cale de atac la Curtea de Apel Cluj

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.