USR Turda a cerut în această după-masă demisia primarului Turzii, Cristian Octavian Matei în timpul a cărui administrații au fost blocate toate conturile operaționale ale Municipiului Turda și au fost puse sub sechestru companiile publice Salina Turda și TUP srl. Administrația locală este supusă unor operațiuni speciale de executare silită pentru suma de 15 milioane de lei. Administrația locală a fost criticată și de către PMP Turda. Consilierul Adrian Nap, președintele PMP a avertizat că primarul și cei responsabili trebuie să răspundă.
Poziția politică a USR Turda este extrem de virulentă și critică. Municipalitatea a reacționat printr-un drept la replica prin care a arătat, în principiu, că activitatea Municipiului Turda se desfașoară în mod normal în continuare, nefiind blocată în niciun fel derularea curentă a activității. Debitul pretins de către STP S.A. este contestat de către Municipiul Turda, nefiind datorat, STP S.A”
”Conturile Turzii sunt blocate! USR Turda solicită demisia imediată a primarului PNL Cristian Matei, omul sub conducerea căruia toți banii orașului au ajuns sub poprire. Este de neconceput ca un primar să gestioneze atât de necorespunzător resursele publice încât să ajungem la o astfel de situație: toate conturile municipale blocate în diferite procese pe care Primăria le-a pierdut. “Primarul Matei s-a dovedit a fi incompetent de trei ori! A emis acte cu suspiciune ridicată de nelegalitate. Nu a reușit să susțină în instanță deciziile Primăriei. Și, cel mai grav, a ascuns de cetățenii Turzii faptul că urmează să fie blocate conturile orașului”, afirmă Rigman Ciprian, președintele USR Turda.
USR Turda mai arată că sunt amenințate furnizarea serviciilor publice și cere convocarea de uregență a Consiliului Local. ” Este timpul ca primarul Matei să plece”, concluzionează USR Turda.
Pe de altă parte, municipalitatea reia printr-un comunicat de presă vechi explicații pe marginea subiectului. Administrația locală susține că primarul a acționat cu diligență astfel încât datoriile invocate de STP în trecut au fost reduse de la circa 10 milioane de lei, la circa 3,838 milioane de lei, debit care a fost achitat în întregime. Municipalitatea arată că actualele datorii sunt calculate ilegal de STP prin aplicarea unei amenzi penalizatorare de 1% pe zi de întârziere.
În fapt, Municipiul Turda nu a plătit la timp cei 3,838 milioane de lei iar primarul și PR-ul Primăriei eșuează în a explica de ce sumele datorate nu au fost plătite la timp, așa cum chiar primarul și Consiliul Local au convenit să o facă în baza unei convenții de eșalonare. Poziția STP pe marginea subiectului datoriilor municipiului Turda a fost constantă, tot timpul: municipalitatea a încălcat contractul de delegare,a prejudiciat compania privată iar în final a refuzat să plătească la timp datoriilor stabilite prin sentințe.
Cei care au agreat și au aprobat penalizarea de 1% pe zi de întârziere au fost chiar primarul Turzii, Cristian Matei și Consiliul Local, iar convenția fost semnată de primar. Mai mult, atât primarul cât și Consiliul Local au convenit de bună voie că penalitățile de 1% se aplică nu doar pentru suma de 3,838 milioane de lei ci pentru orice alte datorii viitoare ale municipiului către compania privată, inclusiv cheltuieli de judecată, dacă acestea nu sunt plătite la timp. Ulterior încheierii convenției primarul Turzii, în calitatea sa de ordonator principal de credite a omis să înscrie datoriile STP în proiectele de buget local și nu a mai înștiințat Consiliul Local Turda cu privire la faptul că poate fi respectată convenția de eșalonare.
Punctul de vedere al administrației locale poate fi văzut AICI.