Liniște și noroi. Condiții inumane pentru muncitorii vietnamezi ce lucrează la Turda

0
Cheii

foto: Locuitorii de pe strada Cheii urmăresc cu disperare lucrările în ritm de melc

”Stau zgribuliți de frig, mănâncă pe marginea drumului sau în scările de bloc, nu au acces la wc și nu sunt supervizați”, sună acuzațiile pe care turdenii le fac cu privire la condițiile de muncă ale muncitorilor vietnamezi de la Turda.

Inspectoratul Teritorial de Muncă promite controale și spune că lunar sunt efectuate campanii tematice ce verifică respectarea relațiilor de muncă.

Turdenii spun că fără condiții optime de muncă, fără supervizori și fără să știe exact ce să facă, vietnamezii mai mult stau dezorientați și zgribuliți pe marginea drumului.

Cheii3

Pe strada Cheii din Turda, săpăturile la lucrările pentru rețeaua de apă canal înaintau cu câțiva metri pe zi. Apoi s-au oprit.

Muncitorii vietnamezi stăteau zgribuliți pe marginea drumului, îmbrăcați cu haine proprii. Purtau peste hainele lor doar câte o vestă subțire, fosforescentă iar temperatura afara era undeva pe la 10 grade. ”Mănâncă pe marginea drumului, stau zgribulți și nu au nicio salopetă de muncă mai groasă pe ei”, povestește o localnică.

Zilnic, femeia supravegează cu un ochi critic, de pe după gard, ce muncesc străinii. ”Nu au supervizare din partea românească, nu e nimeni care să le spună ce să facă. Mai mult stau, decât lucrează”, mai explică femeia. Aceasta mai adaugă că în altă parte din oraș, un muncitor vietnamez a cerut un plan după care să muncească dar a fost ironizat de un șef român.

Muncitorii vietnamezi au venit în România deoarece salariile din țara lor sunt foarte mici. În Vietnam, salariul minim este cuprins între 125 şi 180 de dolari, în funcţie de regiune. La noi, cei mai mulţi dintre vietnamezi lucrează în sectorul construcţiilor şi câştigă în jur de 700 de dolari.

Un alt turdean a vorbit cu muncitorii vietnamezi. Vietnamezii s-au plâns că nu au acces la WC în timpul orelor de muncă. Au mai lucrat și în altă parte, în UE, dar aveau acces la toalete ecologice, la o organizare de șantier cu baracă metalică unde puteau lua masa și chiar aveau acces la apă caldă și automate de unde putea cumpăra un ceai sau cafea. ”Toată Turda i-a văzut mâncând prin scările de bloc sau așezati pe jos, dar și faptul că nu au nicio salopetă potrivită de muncă”, spune turdeanul.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj promite controale și spune că lunar face verficări tematice împreună cu Serviciul Imigrări. ”Vom demara un control”, a promis Marcel Munteanu, inspector șef adjunct în cadrul ITM Cluj.

Compania Hidroconstrucția a anunțat la rândul ei că va face verificări dar a precizat că muncitorii vietnamezi au fost tratați chiar cu o mai mare atenție tocmai pentru că proveneau din spațiul extra-comunitar. Directorul de calitate al Hidroelectrica România a precizat că va demara o cercetare internă.

Pe strada Cheii, lucrările s-au oprit. Era cât pe ce să le lase și utilajele în poartă dar oamenii s-au revoltat. Deocamndată e liniște, că ninge. Liniște și mult noroi.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.