Consiliul Local Mihai Viteazu a decis ieri interzicerea temporară a activităților comerciale în Cheile Turzii. Interdicția se aplică doar agenților economici din zona de lângă pârârul Hășdate și nu și comercianților de platoul de sus, de lângă parcare.
Decizia poate pune ordine în harababura din Cheile Turzii dar poate fi atacată în instanță deoarece s-a luat cu încălcarea legii privind transpareța decizională.
Interzicerea activitățiilor comerciale în Cheile Turzii a fost cerută de primarul Ioan Zeng în condițiile în care funcționarea agenților economici nu respectă prevederile legale.
Terenul din Cheile Turzii, de lângă râul Hășdate este situat în extravilanul localității. Pentru amplasarea de construții și chioșcuri trebuie realizat un Plan Urbanistic Zonal iar terenul trebuie cuprins în intravilan.
Interzicerea activităților comerciale printr-o decizie a Consiliului Local a fost criticată de către consilierul Ioan Balea (USR-Plus). Acesta a apreciat că proiectul de hotârâre este o încercare a autoriăților de a arunca responsabilitatea în seama Consiliului Local. Consilierul local a apreciat că autoritățile locale au suficiente pârghii de acțiune iar Poliția Locală poate aplica amenzi.
În contrapartidă, Călin Tudor Stăvariu, secretarul comunei Mihai Viteazu a explicat că interdicția stabilită de Consiliul Local dă posibilitatea autorităților locale să nu mai vizeze autorizațiile de funcționare. ”Dacă nu se impune această regulă prin hotărâre de Consiliu Local, putem fi întrebați de ce nu mai vizăm autorizațiile, dacă până acum am făcut-o”, spune Stăvariu. Secretarul general al comunei a explicat că pentru comertul din Chei au fost eliberate autorizații pe durată determinată.
Harababura din Cheile Turzii
În Cheile Turzii sunt instituite două regimuri de protecție. Primul și cel mai aspru este perimetrul Rezervației Naturale care se întinde însă până la pârâul Hășdate. Zona face parte și din situl Natura 2000 Muntele Trăscăului, care e o zonă protejată în baza Directivaei Europene 147/2009 a privind conservarea păsărilor sălbatice. Limita sitului Natura 2000 Muntele Trăscăului este până la parcarea de sus din Chei, dar în acest caz nu există restricții severe. ”Situl Natura 2000 Muntele Trăscăului are 94.000 de hectare așa că restricții speciale de limitare a activităților, pe o așa suprafață, e greu de impus”, explică Lucian Macaveiu, fost administrator al sitului.
Cheile Turzii au fost declarate sit de importanță comunitară ca parte a rețelei ecologice Natura 2000 în România în anul 2007./ Scopul menținerea sau readucerea la o stare favorabilă a 12 habitate și a 24 specii de interes comunitar listate în Formularul Standard Natura 2000 al sitului.
Terenul de dincoace de râul Hășdate este un tern privat aparținând familiei Călugăru, proprietarii Transilvania Impact. Administrația locală din Mihai Viteazu spune că vrea să reglementeze situația din Cheile Turzii. Surse locale spun că de fapt autoritățile încearcă să scape bazma curată după ce ISU a dat amenzi în Chei.
”Acolo, pe stânga, s-a construit o casă cu etaj. Tiroliana aia avea nevoie de o autorizație specială. Primarul Zeng mergea în fiecare week-end la cabana comunei, ce n-a văzut că se constriește casa aia? S-au luat acum de comercianți de frica celor de la Pompieri”, crede un locuitor din Mihai Viteazu care explică că interzicerea comerțului e o încercare disperată a autorităților locale de a acoperi decizii anterioare proaste.
Omul vorbește despre existența unor interese financiare și imobiliare în Chei iar situația a apărut cu complicitate tacită a unor persoane din conducerea Consiliului Județean Cluj.
Situația din Cheile Turzii e o adevărată harababură. Jos, în Chei sunt deja prea multe gherete. Planul de management al Sitului Natura 2000 Trascău descrie condiții speciale în care se poate construi în perimetrul situ-ului.
”În acest ritm, zona se va distruge rapid. Soluția cea mai potrivită pentru Cheile Turzii ar fi ca întreg comerțul să fie mutat sus, lângă parcare. Jos în Chei se poat păstra una-două parcări pentru debarcarea persoanelor vârstnice sau cu handicap. Eventual se poate amenaja o zonă de picnic cu foișoare de lemn, închiriate la oră”, explică Nicolae Lungu, expert în domeniul dezvoltării durabile.
Interzicerea activităților comerciale aprobată de Consiliul Local Mihai Viteazu poate fi atacată în instanță. Fiind o hotărâre cu caracter normativ trebuia să fie supusă procedurilor de dezbtatere publică, pe durata a 30 de zile, potrivit Legii transpareței decizionale
De reținut
- Situația din Cheile Turzii trebuie reglementată de urgență, altfel zona se va distruge;
- În Cheile Turzii sunt interese financiare și imobiliare în care sunt implicațe diverse grupuri de interese, inclusiv lideri politici. Rezultatele pozitive pentru Cheile Turzii se pot obține doar prin transparență și negociere;
- Primăria Mihai Viteazu a folosit o procedură greșită de reglementare iar hotărârea rezultată poate fi atacată în instanță;