Protestul fermierilor din zona Turzii, cel mai mare protest din ultimii 30 de ani

0

Fermierii din zona Turzii, și din județele Alba și Mureș- zona limitriofă a județului Cluj, au protestat astăzi, 7 aprilie 2023, pe drumul european E 81, începând cu ora 12.

Circa 170 de utilaje au circulat pe drumul european E 81, cu viteza de 5 km/oră iar ca o consecință circulația pe drumul european, pe autostradă și chiar în Turda a fost îngreunată pe parcursul a circa 2 ore.

Când vezi un șir de tractoare  Massey Ferguson sau John Deere ori New Holland, utilaje cu o greutate  de  minimum 10,8 tone, ieșind de pe câmp,  pe un drum national, cu girofaruri  și  lumini aprinse, conduse de femerieri supărați pe Guvern, nu poți să nu-ți pui întrebarea ce s-ar putea întâmpla dacă fermierii s-ar supăra mai rău și ar ajunge  nervoși să fie puși pe revoltă.

O coloană de circa trei km de tractoare de mare gabarit dar și mai micile tractoare Iseki au ieșit astăzi în mars, pe drumul European E 81 de la Turda și au parcurs un traseu de la sensul giratoriu Kaufland (spre Alba Iulia) până la podul de la intrarea din localitatea Mihai Viteazu.
Prostestul de la Turda este asociat protestelor la nivel national organizat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare

Alianța reunește cele mai important organizații în domeniul agricol, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Federația Națională PRO AGRO, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV)  și Forumul APPR

La Turda, protestul a fost organizat de Cooperativa ”Podișul Transilvaniei”, care grupează circa 20 de fermieri din zona Turda și comunele învecinate. În final, la manifestație au venit femieri  și din Alba și Mureș și fermieri neasociați.

Fermierii sunt supărați pe o serie de prevederi din Pactul Verde European care impun măsuri prin care renunțarea la a mai lucra un procent de până la 10% din terenurile arabile. Printre nemulțumiri se numără intrarea pe piață a cerealelor ieftine din Ucraina, care au intrat necontrolat pe piață dar și ineficiența ministrului Petre Daea.

”Mesajul este împotriva dezorganizării și haosului din agricultura românească, nu e un mesaj nici anti-european nici împotriva Ucrainei. Pur și simplu decidenții noștri împreună cu ministrul Petre Daea sunt dezorganizați și haotici și nu pot administra agricultura României”, a declarant Emil Turdean, unul din coordonatorii protestului de la Turda.

Deși protestul era aprobat până la ora 15.00, fermierii au decis să renunțe la efectuarea celui de-al doilea traseu al protestului, pentru a nu bloca complet autostrada A10 însă au promis că vor relua protestul în mai-iunie, după campania de lucrări de primăvară.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.