Suveica din imobiliare. Familia primarului Turzii implicată în afaceri imobiliare de sute de mii de euro, girate cu sprijin politic

0
C800x800 Cristian Matei

Familia primarului Turzii și familia consilierului local Paul Sârbu sunt asociați direcți în firme cu afaceri imobiliare. Separat cei doi demnitari girează din pozițiile publice afaceri de sute de mii de euro, făcută cu sprijinul politic al PNL Turda, formațiune pe care o controlează.

Prin votul Consiliului Local pe care îl controlează politic, terenuri cumpărate ieftin în extravilan sunt introduse în intravilan. Valoarea terenului introdus în intravilan crește exponențial. Separat, noile zone beneficiază de proiecte de extindere a rețelelor de utilități.

Politică și Putere a publicat în luna februarie informația că familia primarului Turzii e parteneră de afaceri cu Vlad Alexandru Pașca, dezvoltatorul imobiliar.

PMP Turda a dezvăluit recent conexiuni mult mai adânci între protagoniști.

Aveți mai jos mecanismul prin care primarul Turzii, Cristian Matei, președintele PNL Turda, Paul Sârbu, consilier local, vicepreședinte PNL Turda, președintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local și ceilalți consilieri PNL au urcat cu câteva sute de mii de euro valoarea unui tern cumpărat în extravilan.

Consiliul Local a aprobat în urmă cu o lună introducerea în intravilan a circa 3,8 hectare de teren situat la ieșirea din Turda, spre Săndulești. Valoarea terenului a fost crescută la circa 2 euro/mp la  28 euro/mp prin simpla introducere în intravilan.

Politica si Putere a solicitat un punct de vedere al primarului Turzii.

Suplimentar, am cerut primarului Turzii să clarifice:

  1. Dacă a avut discuții cu soția sa  privitoare la introducerea în intravilan a suprafețelor de teren deținute de AVIP Promedia.
  2. Dacă a  făcut presiuni, inclusiv prin intermediul consilierului local Paul Sârbu și prin intermediul arhitectului șef delegat cu privire la urgentarea documentației de elaborare a HCL 28/2023.
  3. Cum califică din punct de vedere moral și legal faptul că a avizat și a semnat documente de urbanism și  a inițiat un proiect de hotărâre de care beneficiază indirect familia sa?

Textul publicat de PMP inclusive documentele publicate sunt disponibile mai jos:

Familia Primarului Turzii, Printre Beneficiarii Afacerii De Sute De Mii De Euro, Votată De Consiliul Local Turda
Agro Clean Potaissa a fost înființată de firma Easy Clean Master Srl și Avip Promedia.

1. În 27 februarie 2023, Consiliul Local Turda (condus de majoritatea PNL-UDMR) a votat pentru introducerea unui teren extravilan în intravilan, pentru realizarea unui cartier de locuințe. Simpla introducere a terenului în intravilan i-a crescut automat valoarea, cu câteva zeci de mii de euro, dacă nu chiar mai mult. Inițiator al proiectului era primarul Matei Cristian.

2. Inițierea a fost făcută de două persoane fizice (Pașca Alexandru-Vlad și Pașca Adriana-Codruța) și societatea Avip Promedia SRL. Cererea a fost adresată chiar de societatea Avip Promedia SRL. Proiectant era societatea LSS Consulting SRL Cluj-Napoca.

3. Avip Promedia SRL este deținută de Pașca Alexandru Vlad. Inițial a fost înființată ca un SRL-D, în anul 2011, având sediul la Florești.

4. Societatea Avip Promedia SRL este acționar (50%) într-o altă societate: Agro Potaissa SRL. Celelalte 50% din acțiuni sunt deținute de Easy Clean Master SRL. Administrator la Agro Potaissa SRL este tot Pașca Alexandru-Vlad. Societatea a fost înființată în 22 noiembrie 2022, în perioada în care Pașca și Avip Promedia SRL solicitau autorizările pentru introducerea terenului menționat anterior, din extravilan în intravilan. De menționat că în 10 noiembrie 2022 Primăria Turda, condusă de primarul Matei Cristian, a dat avizul favorabil pentru această afacere.

5. Cine este Easy Clean Master SRL, cealaltă societate acționară la Agro Potaissa SRL și asociată cu solicitantul introducerii acelui teren? Easy Clean Master SRL este deținută de Matei Dorina Livia (soția primarului Matei), Matei Oana-Cristina (fiica primarului) și Sârbu Lidia-Ancuța (soția consilierului local Sârbu Paul, de la PNL, din partidul primarului). Soția are 34%, fiica are 33%, iar soția lui Sârbu 33%. Cele 3 sunt asociate din 13 aprilie 2022, când a ieșit din firmă Bobic Bogdan Ionuț (ginerele primarului).

Familia Primarului Turzii, Printre Beneficiarii Afacerii De Sute De Mii De Euro, Votată De Consiliul Local Turda
Easy Clean Master îi are asociați pe soția primarului Turzii și soția președintelui Comisiei de Urbanism a Consiliului Local. Easy Clean Master și Avip Promedia au fondat Agro Clean Potaissa

6. Revenim la proiectant: LSS Consulting SRL. Este fosta societate a consilierului PNL Sârbu Paul, la care a renunțat pentru ca această firmă să-și poată continua afacerile cu Primăria Turda. Sârbu Paul a ieșit din firmă după alegerile locale, ca să nu fie incompatibil, însă păstrează relația cu firma. Sârbu Paul figurează angajat ca proiectant la SS Construct Proiect SRL, o altă firmă în care era acționar, împrerună cu acționarul de la LSS Consulting SRL. Sârbu Paul a ieșit din firma SS Construct Proiect SRL în noiembrie 2020, după alegerile locale, ca să nu fie în stare de incompatibilitate (și această firmă are multe afaceri cu administrația lui Matei). Aici se mai poate dezvolta subiectul, dar nu o vom face acum.

7. Când consilierul local PMP Turda, Adrian Nap, l-a întrebat pe Sârbu Paul dacă nu este într-o situație de incompatibilitate, la votarea proiectului, acesta nu a spus nimic. Iar ședința ulterioară l-a jignit pe Adrian Nap, spunând că este afectat intelectual.

8. Cele două firme partenere, Avip Consulting SRL și Easy Clean Master SRL, apar și într-un proces de la Judecătoria Turda, care are ca scop reglementarea situației juridice a unor terenuri pe care le-au cumpărat pe bani puțini în aceeași zonă (la ieșirea spre Săndulești). Este dosarul 2263/328/2022. Ulterior, urmează dezvoltarea zonei și prețul terenului va crește exponențial.

CONCLUZIA: Este vorba despre o afacere în care este implicată și familia primarului Matei, împreună cu consilierul local PNL Sârbu Paul. Ei au afaceri împreună cu cel care a solicitat introducerea terenului în intravilan. Primarul Matei a elaborat proiectul de hotărâre prin care valoarea terenului a crescut foarte mult. Fosta firmă a lui Sârbu Paul a făcut proiectul, iar Sârbu Paul este în Comisia de Urbanism din Consiliul Local, ulterior votând și proiectul de hotărâre elaborat de primarul Matei.

Toate dovezile acestei încrengături sunt prezentate din surse oficiale (hotărâri de consiliu, documente din Primăria Turda, date din Monitorul Oficial, declarații de avere/interese), pe care le pot obține și cei abilitați să continue cercetările pe parte penală. Le urăm mult succes!”, se arată în comunicatul PMP Turda.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.