Viața la sat: Au reclamat caprele la 112, rahatul a explodat în grădini iar sătenii s-au făcut proprietari pe digul de protecție al Apelor Române

0

”Țevile îs ca funia-n sac”, zice Vasile Bucur, făcând un semn șerpuit cu mâna. Le vorbește consilierilor locali din Mihai Viteazu care îl ascultă, vorbind ocazional unul peste altul. E rubrica ”Diverse” a ședinței ordinare a Consiliului Local iar atmosfera e una colocvială. În momentele cele mai bune, nu se înțelege nimic din ce se vorbește.

Cu puțin timp înainte, dl Magelan, arhitectul comunei le vorbea prin telefon consilierilor locali. Era pe speak-er, îl sunase viceprimarul care căuta explicații cum unn consătean și-a lungit proprietatea peste zona de protecție a căii ferate. Situația nu e ieșită din comun. În partea opusă a satului un alt grup de oameni și-au pus gardurile pe digul de protecție al Apelor Române.

Vasile Bucur a mai fost în ședința Consiliului Local de la Mihai Viteazu de vreo 10 ori, în ultimii ani. Este supărat pe autorități că nu pun râduială în comună. Firma Transilvania Impact din Turda e acuzată că a distrus hectare întregi de teren. Anul trecut a explodat conducta de canalizare iar rahatul a invadat grădinile oamenilor. ”Era vremea căpșunilor, ca acuma n-am putut mânca nimic”, povestește Bucur. Consilierii se prefac că-l ascultă iar viceprimarul promite că autoritățile au lucrurile sub control. Vor urma procese cu firma de materiale de construcții.

Mv Scaled
Consiliul Local Mihai Viteazu a dezbătut problema celor trei capre reclamate la 112

Consilierul local Ioan Balea intervine la rubrica diverse și povestește cum un locuitor din comună a fost cercetat de Poliția Locală după ce a fost reclamat la poliție că are în curte trei capre. Vecinii i-au reclamat caprele la 112 iar Poliția Națională ce a intervenit prompt i-a avertizat pe reclamanți că trei capre nu prezintă o amenințare la liniștea și ordinea publică. Povestea caprelor de la Mihai Viteazu ar putea intra într-un manual de poliție rurală. Polițiștii locali au încercat să împace varza și capra, pe reclamant și pârât. Au insistat să aplice un avertisment verbal, doar că aceasta are valoare de sancțiune contravențională. Proprietarul caprelor a refuzat să se conformeze și a cerut să se justifice sancțiunea în scris. Povestea caprelor ce tulbură liniștea și ordinea satului a ajuns și la consilierii locali. Consilierul local Vasile Capătă, fost șef de post povestește cum i-a instruit pe polițiști. ”Le-am spus că avertismentul scris e sacțiunea cotravențională”, explică fostul șef de post. A intervenit și viceprimarul comunei în problema caprelor. În final polițiștii s-au gândit să dea un avertisment verbal, fără să fie foarte clar pentru ce anume iar mai apoi toată povestea a rămas în aer, nelămurită.

De la capre, consilierii au trecut la treburi mai importante. În partea de sud-est a localității un cetățean și-a pus gardul pe zona de protecție a linie ferate înguste, avertizează consilierul local Cornel Jucan. În partea de vest, alții și-au întins proprietățile săpând în digul de protecțieal Apelor Române. Fiindcă viața la sat se scurge după alt ritm în România contemporană, Apele Române le-au transmispe canale diplomatice autorităților locale că nu vin să constate. Autoritățile să rezolve problema gardurilor din dig repede și discret, altfel lucrurile se pot complica cu dosare penale.

Soluția e în pixul primarului. Dl Magelan, arhitectul, explică pe speaker că toate gardurile ilegale pot fi date jos printr-o dispoziție a primarului. Vocea dlui Magelan se topește cu timiditate pe măsură ce anunță soluții și vociferările consilierilor se întețesc.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.