Primarul Cristian Matei s-a trezit cu o plângere penală de abuz în serviciu, fals intelectual după ce ar fi refuzat să ducă la îndeplinire o hotărâre definitivă a instanței de judecată.
Nu este prima dată când primarul Turzii și administrația sa își bat joc de dispozițiile definitive ale judecătorilor. Într-un alt dosar, privitor la accesul la ședinețele Consiliului Local Turda, primarul Turzii a fost amendat de Curtea de Apel Cluj pentru că nu a dus șa îndeplinire o sentință definitivă. În alt caz, al turdencei Miron Cornelia, municipalitatea refuză să efectueze lucrările de consolidare a terenului cu alunecări de teren de pe strada Agriculturii din Turda.
Firma Asus srl din Cluj Napoca a formulat o plângere penală împotriva lui Cristian Octavian Matei, după ce primarul ar fi refuzat să elibereze la timp un Certificat de Urbanism.
Primăria Turda încearcă de ani buni să blocheze lucrări de investiții ale firmei Asus care deține un teren pe strada Dr. Ioan Rațiu din Turda. Firma dorește să instaleze un sistem de bariere iar administrația locală blochează lucrările prin cerințe de urbanism exagerate.
În anul 2019, firma Asus a cerut eliberarea unui Certificat de urbanism pentru a a împrejmui proprietatea și pentru amplasarea a trei bariere. Primăria Turda a emis un certificat de urbanism cu condiții abuzive, document care a fost declarat nelegal de către Curtea de Apel Cluj în dosarul 2675/117/2020. Prin Decizia Civilă 500/2022, Municipiul Turda și primarul Cristian Matei aveau obligația să elibereze un alt certificat de urbanism în baza aceleiași documentații depuse. Deși decizia Curții de Apel a fost pronunțată în aprilie 2022, firma Asus nu a primit niciun certificat de urbanism.
La un an de la Decizia instanței, în 9 mai 2023, firma Asus a cerut primarului și Primăriei Turda să respecte Decizia Curții de Apel și să elibereze certificatul de urbanism. Primarul și Municipiul Turda au încălcat inclusiv jurisprudența CEDO în materie care stabilește că un petent care deține o sentință favorabilă în raport cu o autoritate a statului nu trebuie să mai recurgă la alte demersuri juridice sau administrative pentru executarea sentinței ci este suficientă comunicarea sentinței favorabile de trebuie dusă la îndeplinire de îndată. În 16 mai 2023 , Primăria le cere celor de la Asus să mai înregistreze din nou dosarul pentru certificatul de urbanism, cu plata unei alte taxe. În mai 2023, Asus trimite prin avocat un alt extras CF care arată că sunt în continuare proprietarii terenului iar această dovadă cu dosarul inițial și Decizia Curții de Apel sunt suficiente pentru eliberarea certificatului de urbanism. În noiembrie 2023, Asus formulează o cerere de executare silită. În ianuarie 2024, Primăria Municipiului Turda anunță firma Asus că certificatul de urbanism a fost eliberat la data de 20 mai 2023, adică cu 10 luni de zile înainte de data înmânării lui. Și acest certificat de urbanism are însă același tip de prevederi abuzive, de exemplu ca beneficiarul să obțină avizul Direcției Județene de Cultură Cluj ”dacă se fac săpături”.
Într-un mod pervers, firma Asus e pusă să ia proceduri judiciare de la capăt căci certificatul nu descrie cât de adânci ar trebui să fie săpăturile. În Certificatul anterior se preciza că e vorba de săpături de peste 0.5 metri. Asus explică că vrea să facă săpături superficiale de până la 0.3 metri.
Asus arată în plângerea penală formulată faptul că făptuitorul, primarul Municipiului Turda a stabilit în mod abuziv în noul certificat de urbanism o serie de prevederi nelegale deși sentința Curții de Apel Cluj îl obligau la eliberarea unui Certificat de Urbansim în baza documentației depusă în anul 2019.
Firma Asus mai suspectează faptul că certificatul de urbanism datat în mai 2023 și înmânat în ianuarie 2024 este de fapt completat în fals și antedatat. La fel de bine se poate însă ca certificatul să fi fost într-adevăr emis în mai 2023 dar să fie ținut abuziv într-un sertat ca firma să fie obligată să recurgă la procedura de executare silită.
Una din strategiile cele mai perverse ale administrației lui Cristian Matei este aceea să îi oblige pe contribuabili să-și epuizeze resursele în procese și proceduri juridice interminabile cu autoritatea publică invocând ”dreptul la apărare” sau ”protejarea intereselor publice”.