Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda a solicitat Prefecturii Cluj să efectueze controlul de legalitate al Regulamentului de ordine interioară în baza căruia primarul Turzii a interzis accesul cu telefoane mobilie și orice alte instrumente de înregistrare audio-video.
Printr-o cerere s-a solicitat Minsterului Public să cerceteze modul în care actul normativ a fost adoptat, atribuții de care Parchetul poate uza în conformitate cu Legea 554/2004 a conteciosului administrativ.
Cererea privind cercetarea legalității Regulamentului de ordine interioară a Primăriei Turda a fost trimisă inițial Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Parchetul General a declinat competența de soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda iar acesta, la rândul lui și-a declinat competența de soluționare către Prefectura Cluj.
Parchetul Turda a păstrat totuși posibilitatea să sesizeze instanța cu privire la Regulamentul de ordine interioară al Primăriei Turda.
”Aprecierea oportunității sesizării instanței de către Ministerul Public, la care se face referire în cuprinsul textului legal susmenționat, trebuie să aibă la bază indicii concrete de existență/inexistență a acestor vătămări determinate de nelegalitatea actului. Întrucât verificarea legalității unui astfel de act cade în sarcina prefectului, sesizare dvs a fost transmisă Instituției Prefectului Județului Cluj, urmând ca după efectuarea verificărilor necesare și comunicarea rezultatului acestora să se aprecieze asupra sesizării instanței”, se arată în adresa semnată de Călin Vasile Cioban, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.
Primarul Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei a semnat un regulament de ordine interioară în baza căruia se interzice accesul în Primăria Turda cu telefoane mobile și orice altă aparatură audio-video ori de stocare a informațiilor. Interdicția este aplicată unor zone care nu sunt sub condiții speciale de siguranță. În plus, primarul a mai dispus să se interzică accesul în Primăria Turda a persoanelor care dețin asupra lor ”materiale de propagandă”, fără a se indica cu claritate ce se înțelege prin acesta.
Sesizarea privitoare la nelegalitatea Regulamentului de ordine interioară al Primăriei Turda privește încălcarea drepturilor constituționale la libera exprimare și cele privitoare la dreptul de a primi și a transmite informații.
Motivul pentru care s-a recurs la sesizarea Ministerului Public este acela că mai mulțu turdeni, înscriși în audiență la primarul Municipiului Turda au fost obligați să-și predea telefoanele mobile la poarta instituției. Constrânși de faptul că cererile lor așteatpă soluționare, aceștia nu îndrăznesc să conteste în instanță regulamentul abuziv.