Consilierii locali de la Turda au încălcat o prevedere constituțională privitoare la proprietatea publică la inițiativa primarului Turzii.
Cristian Octavian Matei, primarul Municipiului Turda a inițiat un proiect de hotărâre prin care a cerut Consiliului Local să dea în administrare 27,12 hectare de teren dinspre Consiliul Local, către Societatea Comercială Salina Turda SA.
Potrivit art. 136 alineatul (4) din Constituția României, bunurile proprietate publică sunt inalienabile. Ele pot fi date în administrare doar regiilor autonome sau instituțiilor publice și pot fi date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică. Potrivit Constituției, în celelalte cazuri bunurile proprietate publică pot fi doar concesionate sau închiritate.
Constituția României art. 136- Proprietatea, alineatul (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
Salina Turda nu este nici regie autonomă, nici instituție publică și nici instituție de utilitate publică ci este o societate comercială pe acțiuni. Practic, edilul șef le-a cerut consilierilor din Turda să încalce Constituția României și să transfere un drept de administare către o persoană juridică de drept privat care nu are dreptul constituțional să administreze o proprietate din domeniul public.
Politică și Putere a solicitat în această dimineață primarului Turzii să clarifice dacă proiectul de hotărâre pe care l-a inițiat respectă prevederile art. 136 din Constituție. Primarul Cristian Matei nu a făcut nicio clarificare până la ora publicării articolului, 13.30. Politică și Putere va solicita și un punct de vedere Prefecturii Cluj.
În plus, proiectul de hotărâre mai are o lacună juridică deoarece prevede inițial revocarea dreptului de administare al Consiliului Local asupra suprafeței de teren iar apoi transferul dreptului de proprietate către Salina Turda. Consilierii locali de la Turda au revocat un drept de administrare ce le-a fost dat prin lege. Avocații susțin că proiectul de hotărâre are erori juridice grave.
Municipiul Turda și-a revocat în ședința ordinară a Consiliului Local din luna aprilie un drept de administrare asupra unei suprafețe de 27.13 hectare de teren, drept de administrare ce a fost acordat unității administrativ-teritoriale printr-o lege votată în Parlamentul României în 2012.
Juriștii Primăriei Turda, plus avocații plătiți care consiliază municipalitatea pentru chestiuni curente, au reușit o dublă performanță: prin hotărârea Consiliului Local au revocat în primă fază un drept conferit de Parlament prin lege, iar după ce și-au revocat dreptul (!!!), l-au încredințat Salinei Turda. Darea în administare s-a făcut deși Constituția României limitează acordarea dreptului de administrare la doar câteva cazuri, către regii autonome și instituții publice iar Salina Turda e o persoană juridică de drept privat, societate pe acțiuni.
La finalul anului 2011-2012, Turda avea să fie sprijinită de premierul Emil Boc să primească 27.12 hectare de teren aflat în proprietatea Stațiunii de Cercetări Agricole. A fost un efort politic susținut inclusiv de către PSD. Ca urmare, Parlamentul a aprobat Legea nr. 53 din 19 martie 2012privind transmiterea unor suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda în domeniul public al municipiului Turda şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda, judeţul Cluj.
Politică și Putere vă prezintă fișa juridică a legii care a transferat dreptul de proprietate al terenului către Municipiul Turda.
pl11543-seDoar 11 ani mai târziu, juriștii Primăriei Turda se gândesc să bată în putere Parlamentul României și propun consilierilor locali să voteze ”revocarea dreptului de administrare instituit în favoarea Consiliului Local al Municipiului Turda asupra imobilului teren neîmprejumuit în suprafață de 271.000 de mp și acordarea dreptului de administrare asupra imobilului mai sus indentificat în favoarea societății Salina Turda”.
Singurul consilier local care a observat anomalia a fost Adrian Teban, consilier USR care a întrebat dacă Consiliul Local are dreptul să revoce un drept de administrare ce i-a fost încredințat prin lege. ”Vă trimitem un răspuns scris”, a comentat secretarul general al Municipiului Turda care a confirmat că proiectul a fost votat.
Avocații consultați de Politică și Putere au precizat că metoda e una greștiă. ”Cineva a citit pe Google greșit niște norme juridice plus că habar nu au ce prevede legea fundamental a Statului, Constituția. Să faci un proiect de hotărâre prin care să-ți revoci tu propriul drept de administrare în condițiile în care îți păstrezi dreptul de proprietate publică ce ți-a fost încredințat prin lege, asta necesită ceva imaginație juridică. Sunt curios ce imaginație juridică vor avea juriștii Prefecturii Cluj”, a comentat un avocat consultat de Politică și Putere.