Curtea de Apel Cluj a respins astăzi un recurs al Municipiului Turda care a refuzat să comunice locația exactă a camerelor video folosite la suprevegherea spațiului public din Municipiul Turda.
Decizia Curții de Apel Cluj consolidează drepturile și libertățile individuale, în special dreptul la intimitate, garantat de directivele europene și legile României.
Municipalitatea a refuzat să comunice locatia exactă a camerelor video și a susținut inițial că informațiile sunt confidențiale deoarece se referă la zone în care se supraveghează traficul de droguri și alte infracțiuni din oraș. Ulterior Municipiul Turda a transmis la modul general că sunt supravegheate video parcuri si alte spații publice.
Tribunalul Cluj a decis în primă instanță că locațiile în care sunt amplasate camere video sunt informații cu caracter public și trebuie comunicate. Administrația locală a făcut recurs dar Curtea de Apel a respins recursul.
De ce e importantă decizia Curții de Apel?
Decizia Curții de Apel Cluj este un prim pas prin care se pune capăt unei perioade de secretomanie în care Municipiul Turda supraveghea orașul fără a da socoteală. Surse jurnalistice au confirmat pentru Politică și Putere faptul că persoane din conducerea Primăriei Turda și asociați ai acestora au acces nerestricționat la sistemul de supravheghere al orașului prin intermediul căruia se supraveghează politicieni, magistrați, polițisti, avertizori de integritate.
Demersul jurnalistic minim, pe care Politică și Putere il poate face, este acela al publicării locațiilor exacte ale camerelor, astfel încât fiecare să poată aprecia cum se poate proteja din perspectiva dreptului la intimitate.
- Municipiul Turda a recunoscut că nu a elaborat un studiu de risc și de impact care să justifice alegerea locațiilor supravegheate.
- Directivele europene și legile naționale arată că nu se legal ca supravegherea spatiilor publice să se facă cu camere ascunse.
- Camerele video au scopul sa intărească ordinea publică și siguranta prin modificarea comportamentului si prin efectul preventiv si nu au scop declarat să producă probe.
- Cunoașterea locațiilor camerelor permite exercitarea unor drepturi precum dreptul la uitare, opoziția pentru că ești filmat. În plus, cunoscând locația camerelor, cetățenii pot evita expunerea în situații în care nu vor să fie filmați, cupluri de îndrăgostiți, parteneri de afaceri, politicieni locali și cetățeni, avertizori de integritate.