Darth Sidious din Primăria Turda. Cum s-a ales primarul cu o  gală de excelență, ignorând Consiliul Local al Municipiului Turda

0
Mateemperor

notă: fotografia de mai sus este un pamflet iar textul de mai jos un editorial și trebuie tratate ca atare

Presa locală a fost luată prin surprindere când a aflat că Primăria Turda a organizat la finalul săptămânii trecute o gală de excelență prin care au fost premiați elevi și sportivi. Un comunicat de presă și multe poze cu primarul Turzii, Cristian Matei, au fost postate pe pagina Primăriei Turda.

Tupeul administrației lui Cristian Matei a atins cote maxime, neînregistrate în mandatul primarilor anteriori. Acesta este încă un exemplu al modului în care administrația Matei distruge instituțional Turda.

Cristian Matei contează politic și administrativ când se organizează aceste eveniemente doar pentru că legea l-a investit să fie primar în funcție. Fără investitură, din punct de vedere politic și administrativ, Matei n-ar valora mai nimic. Autoritatea publică a lui Cristian Matei, decurge din statutul său de ales local iar scopul autorității publice este acela ca prin acțiunile sale să satisfacă un interes public. Așa ne spune Codul Administrativ.  La nivelul unei localități există însă două autorități publice, dintre care una este autoritatea deliberativă, adică Consiliul Local.

Consiliul Local e acela care alocă bani, nu primarul, Consiliul Local e acela care aprobă organizarea evenimentelor publice, Consiliul Local e acela care îi aprobă primarului 90% din acțiunile pe care le întreprinde. Consiliul Local e acela pe care primarul Turzii îl desconsideră. Ca orice dictator, primarul Turzii e vesel când împarte medalii și diplome, pe care scrie ”Primăria Turda”, alături de stema orașului. De fapt, Primăria Turda este o structură fără personalitate juridică și fără capacitate procesuală care există pentru a duce la îndeplinire hotărârile autorității deliberative și dispozițiile autorității executive. Stema aia, care este pusă pe diplome este stema Muncipiului Turda iar Municipiul Turda e reprezentat de două entități, Consiliul Local și Primar.

Nu este prima dată când primarul Cristian Matei desconsideră Consiliul Local al Municipiului Turda, în special consilierii locali din Opoziție. În trecut s-a opus ca opoziția să poată să supună la vot în Consiliul Local un amendament la un proiect de hotărâre. ”Eu am hotărât”, a sunat, cu altă ocazie, justificarea primarului, privitoare la alocarea banilor pentru fotbal.

Nici mărcar în mandatele foștilor primari nu a existat un asemenea tupeu ca reprezentanții Consiliului Local să nu fie invitați la un eveniment public. Instituțional, opoziția era invitată la evenimentele publice. E adevărat, consilierii puterii erau cei ce dădeau tonul și defilau prin băi de mulțime. Opoziția participa discret cu unu-doi, poate patru consilieri. Erau însă acolo.

Darth Sidious Din Primăria Turda. Cum S-a Ales Primarul Cu O  gală De Excelență, Ignorând Consiliul Local Al Municipiului Turda
Fără presă, fără consilierii locali, precum dictatorii sau liderii autocrați, primarul Turzii a împărțit medalii și diplome

Precum dictatorii, primarul și-a tras gală cu ușile închise în care și-a făcut singur poze cu premiații și a împărțit medalii. Îmi pare că primarul Cristian Matei e precum senatorul Palpatine care pas cu pas prin acțiunile sale a subminat autoritatea Senatului de pe Coruscant și a prăbușit Republica, distrugând pas cu pas puterea autorității deliberative. Consiliera Gabriela Blăniță a cerut în ultima ședință ca pe viitor autoritatea executivă să-i invite pe consilierii locali la evenimente. ”Ca si consilier local, fost cadru didactic și cercetător mi-aș fi dori să-i cunosc și să-i felicit pe elevii și sportivii premiați pentru excelență”, a declarat Gabriela Blăniță.

Cetățenii reclamă că nu pot ajunge în audiențe, consilierii se plâng că sunt desconsiderați în administrația actualului primar, presa este exclusă de la evenimentele publice.

Încet, încet, Cristian Matei devine Darth Sidious din Primăria Turda, Împăratul Palpatine, sub a cărui autoritate raporturile firești dintre autoritățile locale încep să fie compromise iar orașul să sufere.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.