Vezi în premieră ”averea” Municipiului Turda. Lista terenurilor și imobilelor aflate în proprietatea orașului

0
Turda

Unul dintre cele mai bine păzite ”secrete” ale administrațiilor locale, a fost de-a lungul anilor, inventarul domeniului public și privat al localităților, adică ”averea” orașelor, compusă din terenuri și clădiri. Informația era de fapt ascunsă la o aruncătură de băț, în sertarele Primăriilor. Dacă însă oamenii sau firmele doreau să afle din ce era compus domeniul public și privat, lucrurile se schimbau, iar informația devenea inaccesibilă.

Notă: pentru a afla exact care sunt terenurile și clădirile din domeniul public și privat al orașului răsfoiește cele trei documente de mai jos: inventarul inițial din 1998, inventarul din 2001 și inventarul din 2022. Pentru răsfoirea documentelor folosiți săgețile din partea stângă, jos.

  Ce s-a întâmplat la Turda?

Prin Hotărârea de Guvern. 969/2002 privind atestarea domeniului public al județului Cluj, s-a aprobat lista cu domeniul public și privat al municipiului Turda. Aici însă a intervenit un artificiu juridic. Hotărârea de Guvern menționa că lista propriu zisă urma să fie publicată în Monitorul Oficial al României nr. 684 bis din 17 septembrie 2002. Această variant ”bis” a Moniturului Oficial era de fapt un număr de patru broșuri, la care publicul larg nu avea acces. Un exemplar al listei cu terenurile și clădirile din Turda a ajuns la Consiliul Județean, un exemplar la Prefectură, un exemplar la Biblioteca Județeană și unul la Primăria Turda. În 2021, toate exemplarele din Monitorul Oficial al României nr. 684 bis erau ”pierdute”, inclusiv cel de la Biblioteca Județeană. Nici Regia Națională Monitorul Oficial nu avea la îndemână vairanta ”bis”. Au admis că ”există undeva” prin depozite dar că nu a fost digitalizată.

Lista domeniului public și privat mai exista, accesibilă, doar în sertarele Primăriei Turda. La ”secretele” Primăriei Turda, care de fapt sunt informații publice ce ar trebui să fie disponibile oricum, se ajungea cu greu în perioada 2019-2022, și de regulă doar cu procese în justiție.

Am fost întrebat de prieteni și cunoscuți de ce am acționat în judecată Primăria Turda în așa de multe procese în baza Legii 544/2001. Dincolo de necesitatea comunicării informațiilor publice, motivul era și acela de a impune administrației locale o conduită transparentă, când vine vorba de astfel de subiecte precum patrimoniul orașului. În 2022, după vreo circa 7 procese, Primăria Turda a devenit mai comunicativă. A comunicat prompt inventarul domeniului public și privat al orașului.

Două tipuri de informații erau și sunt aur curat pentru cei din sfera puterii administrative: inventarul domeniului public și privat și hărțile cadastrale ale Turzii. Abele permiteau mari speculații imobiliare, de aceea au făcut parte din categoria de informații la care aveau acces doar persoanele privilegiate. De fapt, dacă ai avea acces la inventarul domeniului public și privat ai putea afla, spre exemplu, unde are municipalitatea disponibile terenuri și clădiri. Așadar ți-ai putea face planuri, cel puțin teoretice, că ai putea cere o chirie pentru o mică afacere. Desigur, exemplificarea anterioară funcționează doar dacă șefii unui oraș acționează cu dezinteres pentru afacerile proprii și interes pentru binele cetățenilor.

Aveți mai jos inventarul domeniului public și privat al municipiului Turda stabilit inițial

inventar-domeniul-public-hg-969-din-2001

”Secretele” Primăriei Turda. Municipalitatea refuză de trei ani să prezinte raportul de gestionare a domeniului public și privat

Codul Administrativ, art 289. Toate bunurile aparținând unităților administrativ-teritoriale sunt supuse inventarierii anuale. Autorității deliberative i se prezintă anual, de către autoritatea executivă, un raport asupra situației gestionării bunurilor

 Potrivit Codului Administrativ,  Consiliul Local Turda trebuia să primească anual un raport asupra situației gestionării bunurilor înscrise în domeniul public și privat. Teoretic, consilierii locali și cetățenii orașului ar fi putut afla câte contracte de concesiune și închiriere există, câte terenuri și clădiri libere, ocupate, renovate. Ce sume de bani se încasează și ce imobile sunt disponibile pentru închiriere și/sau vânzare. Desigur, un astfel de exercițiu de transparență e posibil doar într-o localitate în care autoritățile chiar vor să gestioneze bunurile orașului într-un mod transparent.

Municipiul Turda nu a prezentat din 2019 până în prezent un raport anual asupra gestionării bunurilor din domeniul public și privat. Într-un răspuns în care municipalitatea comunică lista inventarului domeniului public și privat, se arată că există procesele verbale ale comisiei de inventariere și se precizează că orice modificare de patrimoniu se face exclusiv cu aprobarea Consiliului Local.

Până în 31 decembrie 2022, municipalitatea va trebui să prezinte inventarierea anuală. Va prezenta Primăria Turda un raport detaliat al gestionării domeniului public și privat? Vor întreba consilierii cum s-au administrat bunurile municipiului Turda? Rămâne de văzut.

Politică și Putere vă prezintă în premieră, lista bunurilor din domeniul public și privat al Municipiului Turda, disponibile public pentru prima dată de la aprobarea ei, în 1998-1999.

Inventar Domeniul Public prin HCL 187 din 2001

inventar-domeniul-privat-hcl-187-din-2001-2

Ultima inventariere a domeniului public s-a făcut în 2021

194-din-25-11-2021

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.