Primarul Turzii nu are dreptul la Gardă de Onoare, anunță Agenția Națională a Funcționarilor Publici

0
Grandomania Primarul Turzii. Și-a Tras Gardă De Onoare Din Polițiști Locali

Obligarea polițiștilor locali de a constitui o gardă de onoare pentru primarul Turzii și de a defila prin fața acestuia este abuzivă, a confirmat pentru Politică și Putere, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Politică și Putere s-a adresat Agenției Naționale a Funcționarilor Publici pentru a obține un punct de vedere, în condițiile în care polițiștii locali au statutul de funcționari publici și sunt protejați de lege. Eugen Tone, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Unite din Poliția Locală din Româniaa precizat că evenimentul de la Turda în care primarul municipiului a fost întâmpinat cu gardă de onoare, constituie o premieră în România și este un abuz.

Petiția Politică și Putere, referitoare la garda de onoare a primarului Cristian Matei a fost făcută pentru ai proteja pe polițiștii locali de abuzul administrației locale.

Potrivit celor comunicate prin adresa de răspuns a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, activitățile circumscrise noțiunii de ceremonie oficială/militară (defilare, gardă de onoare) pot fi desfășurate doar de către militari sau personal din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu precizarea că ceremoniile militare sunt organizate și desfășurate de Ministerul Apărării Naționale.

De asemenea, s-a susținut faptul că instituția publică condusă de primar prin structura de poliție locală nu este o unitate militară, care să poată avea/primi drapelul de luptă, astfel că nu poate constitui detașamente de onoare compuse din polițiști locali. Totodată, s-a menționat că poliția locală are numai atribuții referitoare la asigurarea ordinii și liniștii publice la asemenea ceremonii.

Prin urmare, vă informăm că Agenția a supus atenției Primăriei municipiului Turda, județul Cluj, punctul de vedere comunicat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj”, se arată în răspunsul semnat de Vasile-Felix Cosma.

Primarul Turzii, Cristian Octavian Matei a primit onorul cu Mașul de Întâmpinare, la un eveniment din vara acestui an, la care a participat și ambasadorul Elveției.

39660-32850-hudrea-horea-1

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.