Ariana Gîlău, președinta Asociației Evlavie nu a reușit să ajungă în audiență la primarul Turzii
Autoritățile din Turda întârzie în punerea în funcțiune a unei case protejate pentru bolnavii cu probleme neuro-psihice, deși clădirea a fost construită încă de acum dou ani de zile.
Ariana Gîlgău, președintele Asociației Evlavie, ong cu preocupări în domeniul socio-medical a încercat să ajungă în audiență la primarul Turzii, dar cererea de înscriere ”a dispărut pe parcurs” în două rânduri.
Informațiile privind întârzierile în punerea în funcțiune a casei protejate pentru bolnavii neuro-psihici au fost prezentate în ultima ședință a Consiliului Local Turda, de joi, 29 septembrie de către Adriana Gîlgău președinta unui Asociației Evlavie. Acest ong a fost condus până în 2021 de către Ioan Maier.
Familia Maier a avut în grijă doua nepoate cu handicap neuro-psihic orfane de ambii părinți. Bunici prevăzând faptul că la un moment dat, fetele vor rămâne singure s-au gândit să le ofere un loc în care să aibă confort și să beneficieze de îngrijirile de care au nevoie. Astfel a șuat naștere ong-ul care avea ca și scop tocmai construirea unui centru specializat pentru persoanele cu boli neuro-psihice. Bunica fetelor s-a gandit la varianta donatiei proprietatii. Astfel s-a donat proprietatea Asociației Evlavie, care la rândul ei a donat o parte din această proprietate Municipiului Turda, donație acceptata prin domnul primar Matei. Primăria s-a înhămat astfel la proiectul centrului care a fost ridicat în anul 2020. Înainte de alegeri a fost anunțată construirea lui și urma ca acesta să fie deschis oficial.
Din 2020, administrația locală nu a fost în stare să deschidă centrul. În august 2021, Ioan Maier a murit iar fetele au ajuns într-un centru de tranzit din Câmpia Turzii.
”Văzând că lucrurile trenează, în luna iunie, când a fost în țară verișoara fetelor, am încercat să ne înscriem în adiență (la Primăria Turda-nr) pentru a vedea ce se întâmplă de fapt. Vreau să spun că însăși procedura de înscriere în audiență e foarte greoaie și descurajantă pentru cetățean, respectiv trebuie să te duci la centrul de informare luni dimineața până la ora 10.00 să te înscrii, pe motiv că se face verificarea GDPR, pentru ca mai apoi să revii miercurea la aduiență. Procedura e total absurdă, n-am mai întâlnit așa ceva nicăieri. Am făcut înscrierea în audință, iar miercurea când m-am prezentat mi s-a spus că s-a pierdut cererea și nu este audiență. Am repetat solicitarea pentru săptămâna următoare când am avut aceeași surpriză, dar mi s-a spus că mi se va răspune în scris. La ce să mi se răspundă dacă după spusele lor nici măcar nu știau că vin?”, povestește Ariana Gîlgău.
Potrivit secretarei muncipiului Turda, Mihaela Mărginean, președinta asociației Evlavie nu figura în agenda de audiențe a primarului. Secretara municipiului nu a precizat care sunt motivele.
Reacții la imposibilitatea de a ajunge în audiență la primarul Turzii a avut și consilierul local Adrian Nap (PMP) care a remarcat că jumătate din Turda nu reușește să ajungă în audiență la primar. ”Dacă primarul Turzii nu mai e în stare să rezolve problemele urgente ale orașului, să-și dea demisia sau să delege pe cineva în locul său”, a comentat consilierul Adrian Nap.
Ce se întâmplă cu centrul destinat bolnavilor neuro-psihici?
Deși sunt două hotărâri de Consiliu Local, adoptate încă de acum doi ani, centrul pentru persoanele cu boli neuro-psihice nu este funcționaș. Conducerea DAS susține că nu a găsit personal calificat deoarece nimeni nu s-a prezentat la concurs iar acum posturile sunt blocate. Au reușit totuși în doi ani să racordeze clădirea la utilități.
”În momentul acesta, comunicarea mea cu DAS Turda se desfășoară prin intermediul Prefecturii care ar trebui să aibă alt rol decât acela de curier și printr-un avocat, pentru că altfel DAS nu răspune deloc la nicio solicitare”, a explicat Ariana Gîlgău în fața Consiliului Local.
Pusă sub presiune, administrația locală s-a angajat să urgenteze lucrurile. Deși clădirea e finalizată din 2020, nici până astăzi nu a fost întăbulată. Șeful serviciului Investiții, Ginel Călugăr spune că întăbularea se va face până la sfârșitul lunii octombrie. ”Aproape că-ți vine să crezi că cineva vrea să pună mâna pe acea proprietate imobiliară donată de familia Maier”, mai spune Ariana Gâlgău