Stâlpii clădirii Judecătoriei, legați cu funii. Conservarea columnelor pentru restaurare se face prin sprijinire, susțin specialiștii consultați de Politică și Putere

0
Stâlpii Clădirii Tribunalului, Legați Cu Funii. Conservarea Columnelor Pentru Restaurare Se Face Prin Sprijinire, Susțin Specialiștii Consultați De Politică și Putere

USR și PNL își dispută un subiect al conservării clădirii Judecătoriei din Centrul Turzii. USR a remarcat că o coloană a clădirii fostei judecătorii este legată cu cordoane și susține că a sesizat Comisia pentru Monumente Istorice pentru o intervenție de urgență. PNL a contracarat postarea USR și susține că administrația locală face eforturi susținute din 2016 pentru reabilitarea clădirii.

”Clădirile istorice se protejează și se restaurează, domnule primar Matei, nu se leagă cu sfori, să nu se prăbușeascăAm sesizat Comisia pentru Monumente Istorice în speța clădirii fostei Judecători.

În toate orașele civilizate, care se doresc poli de atracție turistică, patrimoniul istoric joacă un rol esențial, fiind unul dintre argumentele prezenței turiștilor în comunitate Ca atare, clădirile istorice sunt restaurate și conservate”, a comentat USR Turda care l-a ironizat pe primarul Cristian Matei, ”primul penelist” al orașului.

În contrapartidă, PNL a contracarat și a prezentat un link cu documente care arată că proiectul de reabilitare a clădirii Tribunalului a demarat în 2016 iar până în luna octombrie se asteaptă studiul tehnic care să permită demararea lucrărilor. ”Este în curs de elaborare proiectul tehnic de execuție cu predare conform clauzelor contractuale la începutul lunii octombrie. Faptul că, până la începerea lucrărilor, a fost securizat local un stâlp de acces de la intrarea principală care prezenta un potențial pericol denotă faptul că în primărie există oameni implicați care fac toate demersurile pentru bunul mers al lucrurilor”, a arătat PNL Turda.

USR a răspuns că din 2016 și până în 2022, lucrările trebuiau demarate în contextul în care proiectul ar trebui să fie finalizat în 2023.

Specialiștii consultați de Politică și Putere susțin că soluția de ancorare a coloanelor e riscantă

Nicolae Bănică, inginer specializat în protejarea monumentelor istorice spune că soluția de ancorare cu funii a coloanelor e greșită și riscantă. Sunt două metode de conservare a coloanelor pentru restaurare. Prima e aceea ”împachetării” într-un cofraj sau cu coliere cu cadre de sprijin- e ca și cum ai pune o mână în ghips. A doua metodă e suplimentară celei anterioare și e aplicată în special coloanelor deformate in partea superioară și presupune susținerea secundară a plafonului cu niște schele-coloane, de regulă din lemn, dotate cu un cric în partea superioară ce permite stabilizarea nivelului plafonului. Astfel de schele din lem care flanchează coloana si sustin plafonul, plus ”împachetarea” coloanei și fixarea cu cadre de sprijin, e forma corectă de conservare pentru restaurare, a precizat inginerul Nicolae Bănică.

Soluția tehnică adoptată de municipalitate, de conservare a coloanelor clădirii Judecătoriei prin ancorarea cu funii a atras numeroase reacții ale turdenilor care au avertizat că imobilul aflat în proprietate publică este o amenințare la siguranța cetățenilor.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.