More
    AcasăTurdaHoție cu fonduri europene în Micro III. 2,27 milioane de lei, destinați...

    Hoție cu fonduri europene în Micro III. 2,27 milioane de lei, destinați susținerii unor noi afaceri s-au evaporat în cartier

    Published on

    spot_img

    foto: din cei 130 de cursanți în antreprenoriat, 19 au beneficiat de 113.000 de lei, pentru finanțarea planurilor de afaceri.

    Una din componentele unui proiect social care s-a dezvoltat în urmă cu 2 ani de zile în cartierul turdean Micro III din Turda se dovedește un fiasco complet. O componentă importantă a proiectului, aceea de susținere a unor noi afaceri a eșuat complet, la doar doi ani de la debut.

    Aproximativ 2,27 milioane de lei, destinați finanțării unor planuri noi de afaceri ”s-au evaporat” în Micro III iar beneficiarii banilor refuză să dea explicații cu privire la modul în care sumele au fost cheltuite.

    Din 19 firme finanțate cu fonduri europene, 16 nu au avut activitate serioasă niciodată iar documentele fiscale arată operațiuni financiare haotice. Concluzia generală este aceea că fondurile europene ale proiectului gestionat de Fundația Caritabilă Sf Daniel au fost fraudate, că banii destinați planurilor de afaceri au fost fie furați, fie cheltuiți cu o completă nepricepere.

    Atât șefii fundației turdene cât și beneficiarii fondurilor europene refuză să detalieze cum au fost cheltuiți banii.

    Politică și Putere vă prezintă într-o serie de articole, ce vor fi publicate în această săptămână, istoria unui eșec în gestionarea banilor europeni.

    Hoție Cu Fonduri Europene în Micro Iii. 2,27 Milioane De Lei, Destinați Susținerii Unor Noi Afaceri  S-au Evaporat în Cartier
    Cursul de antreprenoriat din 2019 s-a finalizat în 2020 cu subenționarea a 19 afaceri locale. Daniela Constantinescu, managerul de proiect nu a răspuns la mesajele cu cereri de clarificare privind finalizarea proiectului

    În 2018, Fundația Caritabilă „Sfântul Daniel” – Turda derula proiectul „Turda – dezvoltare comunitară prin promovarea incluziunii sociale active”, . Partenerii proiectului erau Municipiul Turda – Serviciul Public de Asistență Socială, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Turda, Asociația Asistenților Sociali Profesioniști „Pro Social Cluj și Centrul pentru Afaceri Solidare SRL București.

    Una din componentele proiectului era subvenționarea celor mai sustenabile 20 de afaceri identificate pe perioada implementării proiectului cu câte 113.620 de lei.

    Potrivit proiectului, se urmărea stimularea spiritului antreprenorial al locuitorilor din Micro III și consolidarea mediului de afaceri local prin măsuri concrete de susținere a potențialilor antreprenori.

    Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, 19 firme din Turda au beneficiat de subvenționarea planurilor de afaceri în cadrul proiectului „Turda – dezvoltare comunitară prin promovarea incluziunii sociale active”.

    Potrivit Direcției Generale de Informare, Transparentizare și Dialog Social din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cele 19 firme, toate înființate în Micro III în anul 2020, aveau activități diverse, de la producerea biscuiților, la servicii cosmetice, de nutriție, veterinare, frizerie, stomatologie ori producția de cosmetice pentru baie. Firmele mai au ceva în comun: 16 dintre acestea, deși au fost finanțate cu bani europeni, sunt falimentare.

    Cum s-au obținut banii?

    Imaginați-vă că stați în Micro III, pe Lotus și mâine vă bate cineva la ușă și vă oferă 113,000 lei să începeți o afacere. Prima senzație e una de șoc, fie e o țeapă, fie încă visezi. Cu circa 23. 000 de euro ai putea să ai un start-up decent, ai putea dota fie și parțial un mic atelier de cofetărie, o frizerie, sau un cabinet de cosmetică. Câți dintre voi ați beneficiat de 113.000 de lei, de la Uniunea Europeană, ca să începeți o afacere?

    Ca să beneficiezi de bani trebuiau îndeplinite niște condiții. Persoana să fie cu reședința sau domiciliul pe străzile Calea Victoriei, Hațegului, Caragiale, Lotus, Lianelor, Narciselor, Nuferilor și Zorilor.

    Beneficiarii se obligau să creeze cel puțin 2 locuri de muncă, să asigure funcționarea întreprinderii pe o perioadă de minimum 12 luni pe durata implementării proiectului, să asigure o perioadă de sustenabilitate de minimum 7 luni, în care beneficiarul să asigure continuarea afacerii, inclusiv cu obligația menținerii locurilor de muncă.

    Din cele 130 de persoane înscrise la cursul de antreprenoriat, 20 urmau să primească acest ajutor de minimis. Au primit acest ajutor 19 firme. Din cele 19 firme, 16 firme nu au avut niciodată o activitate economică adevărată, potrivit Ministerului Finanțelor Publice.

    Cine a beneficiat de 113.000 lei?

    Printre cei care au obținut ajutorul de minimis se numără rude ale unor consilieri locali, rude ale unor angajați din Primăria Turda.

    În ciuda mesajelor transmise, Daniela Constantinescu, managerul de proiect nu a oferit informații care să clarifice cum a fost finalizat proiectul. Beneficiarii sumelor au refuzat deasemenea să facă clarificări cu privire la utilizarea fondurilor.

    Într-o serie de articole, pe parcursul acestei săptămâni, Politică și Putere va detalia eșecul proiectului de antreprenoriat din Micro III, precizând cine sunt patronii care au reușit ”să evapore” câte 113.000 de lei din fondurile Uniunii Europene.

    Latest articles

    Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

    Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU (TI EU) și campania Fossil...

    E.ON: Schimbarea centralei termice vechi cu una nouă, cu tehnologie de condensare, aduce o economie de până la 930 de lei pe an

    Centrala pe gaz este principala sursă de încălzire pentru 47% din locuințe; 25% dintre...

    Turda trebuie să-și modifice strategiile juridice în procesele civile cu cetățenii

    Potrivit unor documente cu caracter public transmise Curții de Conturi a României, municipiul Turda...

    Atacul asupra lui Trump: o tensiune politică reînviată

    foto: US GOP archive Statele Unite au fost recent zguduite de un atac care l-a...

    More like this

    Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

    Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU (TI EU) și campania Fossil...

    E.ON: Schimbarea centralei termice vechi cu una nouă, cu tehnologie de condensare, aduce o economie de până la 930 de lei pe an

    Centrala pe gaz este principala sursă de încălzire pentru 47% din locuințe; 25% dintre...

    Turda trebuie să-și modifice strategiile juridice în procesele civile cu cetățenii

    Potrivit unor documente cu caracter public transmise Curții de Conturi a României, municipiul Turda...