Romii din Colonia de Ciment denunță condițiile inumane în care trăiesc și susțin că Primăria Turda și autoritățile locale mint când susțin că familia care a murit în accidentul tragic de la Turda a primit un apartament cu condiții optime de locuit.
Administrația locală a explicat presei naționale că familia cu 5 copii de la Turda ar fi primit de fapt ajutor, inclusiv un apartament, dar că ulterior au subînchiriat apartamentul și au ales să locuiască în zona Nicolae Teclu.
De ani buni de zile, romii de la Turda sunt ținuți în condiții improprii de locuire, nu există politici sociale coerente și nu au fost adoptate soluții de sistematizare a zonelor locuite de romi.
”Au primit o cameră de 15 mp în blocul de pe strada Tineretului. Fără curent, fără încălzire. Mergeți acolo să vedeți unde și cum zboară gunoaiele de la etaj”, povestește un locuitor din Colonia de Ciment. ”Unde să stea o femeie cu 5 copii într-un apartament de 15 mp, fără curent și fără căldură. Au venit aici unde măcar se puteau încălzi”, spune sursa Politică și Putere. Autoritățile locale nu au făcut publică adresa unde familia decedată a primit apartament și nici dacă apartamentul primit respecta standardele de locuit, potrivit legii. Potrivit altor surse, familia ar fi primit un apartament de 10 mp în blocul ”Cimentul”, pe Calea Victoriei nr. 7b, ap.3. Deoarece nu puteau rezista într-o suprafață de 10 mp au cedat locuința unei femei în vârstă ce le plătea 60 de lei lunar.
În zona ”La Betoane” de la Turda, unde a avut loc tragicul accident, locuiesc alte circa 8 familii, adică aproximativ 25 de persoane. Inițial autoritățile le-au asigurat apă potabilă cu un furtun, dar apoi le-au tăiat și accesul la apa potabilă.
Legislația permitea ca autoritățile locale să stabilească și un tarif social pentru apa potabilă, dar niciodată un astfel de tarif nu a fost aprobat. În schimb, le-au tăiat apa. Așezările informale de la Turda sunt lipsite de apă curentă, de electricitate și de orice modalitate care permite prepatarea hranie. În această situație se află nu doar zona Nicolae Teclu dar și zona Panait Cerna.
”La Betoane” exact langă locul unde au ars oamenii mai locuiește o familie cu doi copii, între care și un copil de câteva luni. ”Toată zona Coloniei de Ciment poate să ia foc”, mai spune sursa Politică și Putere care spune că autoritățile au promis investiții și ajutor în perioada campaniei electorale, dar un astfel de ajutor nu a mai venit.
Oamenii mai spun că primarul Turzii, Cristian Matei a fost în campanie electorală în zona Coloniei de Ciment. Oamenii s-au adunat pe un tern viran iar primarul le-a promis atunci că le dă acel teren ca locuri de casă.
Comunitatea de pe Nicolae Teclu, cea mai săracă din Turda
Comunitatea Teclu este cea mai mare şi mai săracă comunitate de romi din Turda. În comunitate se poate ajunge din strada 22 Decembrie. Strada Nicolae Teclu străbate zona industrială pe toată laţimea ei trece tangenţial prin comunitatea de romi Colonia Cimentul şi se intersectează cu şoseaua de centură a orasului Turda. Ca şi simplu trecător nu observi decât un drum care duce nicăieri. Strada Teclu este un drum betonat ce facea legatura între fosta fabrica chimică şi restul zonei industriale. Fiind o zonă industrială veche şi nefuncţională, situaţia proprietăţilor este incertă sau litigioasă, spaţiul pare al nimanui. Dacă la intrare pe strada Teclu în partea stângă există o pistă betonată plină cu gunoaie de toate felurile pe care deja există vegetaţie, în partea dreaptă mai funcţionează o secţie a fostei fabrici chimice. Acestea camuflează zona. Comunitatea s-a extins în mod treptat dupa 1989, iar din 2000 este în această formă. Distanţele pâna la şcoală sau până la medicul de familie sunt mari şi nu există transport regulat local în apropiere. Comunicarea cu lumea exterioara este minimă.
Estimările arată că există peste 260 de gospodării şi peste 1.800 de persoane.
Acestea sunt comunitățile de romi din Turda care necesită intervenții sociale de urgență, potrivit organizațiilor naționale de apărare a drepturilor romilor
- Comunitatea Margaretelor de pe strada Margaretelor din Cartierul Poiana, Blocurile sociale din Oprişani.
- Bloc L 105 pe strada Calea Victoriei nr. 132
- Bloc ELTA pe strada Tineretului nr. 28 – 30, în Zona Industrială
- Comunitatea Fabrici pe strada 22 decembrie 1989, nr. 8 – 12
- Comunitatea Teclu (Solvoi), strada Nicolae Teclu
- Comunitatea Colonia Cimentul, strada Arieşului şi în Zona Centru Vechi 7
- Comunitatea Barbu Lautaru, strada Barbu Lautaru si Labirint