Instanța desființează un abuz al Primăriei Turda. Este permis accesul fizic al jurnaliștilor la ședințele Consiliului Local, transmise online

0
239

Jurnaliștii au dreptul să participe nemijlocit la evenimentele publice, a hotărât Tribunalul Cluj într-un proces vizând respectarea Legii 544/2001, derulat între PrimăriaTurda și jurnalistul Horea Hudrea.

Instanța a decis că jurnalistul are dreptul să asiste nemijlocit la ședințele autorităților deliberative, Consilii Locale- Județene, chiar dacă acestea se țin online, fiind vorba de un drept garantat de către Legea 544/2001.

Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

La începtul lunii ianuarie Primăria Turda a refuzat să dea curs unei cereri prin care se solicita accesul fizic la ședințele Consiliului Local pentru înregistrări și poze. Autoritatea locală a invocat starea de urgență dar și faptul că prevederile Codului Administrativ referitoare la caracterul public al ședințelor nu se referă expres la jurnaliști ci la public. În plus Primăria Turda a precizat că ședințele se difuzează pe Facebook iar jurnalistul se poate documenta de acolo.

În contradictoriu cu susținerile Primăriei Turda s-a arătat în esență că art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr.544/2001 arată că autoritățile locale nu pot interzice organelor de presă să participe la evenimentele publice, că prevederile Codului Administrativ stipulează caracterul public al ședințelor Consiliului Local. Suplimentar s-a arătat că art.30 din HG 123/2002 privind normele de aplicare ale Legii 544/2001 arată că în cazul jurnaliștilor acreditați, existența acreditării se concretizează prin preznța fizică a jurnalistului la evenimentele publice.

Prin hotărârea Hotarârea 1774/2021, Tribunaul Cluj admite acțiunea. Obligă pârâta la respectarea prevederilor art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr.544/2001, respectiv să-i permită reclamantului accesul nemijlocit la şedinţa Consiliului Local al municipiului Turda, în sala de şedinţe, în locul amenajat special, potrivit prevederilor art. 5 din HCL 112/2020 a municipiului Turda şi ale art. 24 şi 24 indice 1 din R.O.F a Consiliului Local al Municipiului Turda.Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 18.06.2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here