Instanța desființează un abuz al Primăriei Turda. Este permis accesul fizic al jurnaliștilor la ședințele Consiliului Local, transmise online

0
Sedinta

Jurnaliștii au dreptul să participe nemijlocit la evenimentele publice, a hotărât Tribunalul Cluj într-un proces vizând respectarea Legii 544/2001, derulat între PrimăriaTurda și jurnalistul Horea Hudrea.

Instanța a decis că jurnalistul are dreptul să asiste nemijlocit la ședințele autorităților deliberative, Consilii Locale- Județene, chiar dacă acestea se țin online, fiind vorba de un drept garantat de către Legea 544/2001.

Sentința nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

La începtul lunii ianuarie Primăria Turda a refuzat să dea curs unei cereri prin care se solicita accesul fizic la ședințele Consiliului Local pentru înregistrări și poze. Autoritatea locală a invocat starea de urgență dar și faptul că prevederile Codului Administrativ referitoare la caracterul public al ședințelor nu se referă expres la jurnaliști ci la public. În plus Primăria Turda a precizat că ședințele se difuzează pe Facebook iar jurnalistul se poate documenta de acolo.

În contradictoriu cu susținerile Primăriei Turda s-a arătat în esență că art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr.544/2001 arată că autoritățile locale nu pot interzice organelor de presă să participe la evenimentele publice, că prevederile Codului Administrativ stipulează caracterul public al ședințelor Consiliului Local. Suplimentar s-a arătat că art.30 din HG 123/2002 privind normele de aplicare ale Legii 544/2001 arată că în cazul jurnaliștilor acreditați, existența acreditării se concretizează prin preznța fizică a jurnalistului la evenimentele publice.

Prin hotărârea Hotarârea 1774/2021, Tribunaul Cluj admite acțiunea. Obligă pârâta la respectarea prevederilor art. 19 alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr.544/2001, respectiv să-i permită reclamantului accesul nemijlocit la şedinţa Consiliului Local al municipiului Turda, în sala de şedinţe, în locul amenajat special, potrivit prevederilor art. 5 din HCL 112/2020 a municipiului Turda şi ale art. 24 şi 24 indice 1 din R.O.F a Consiliului Local al Municipiului Turda.Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 18.06.2021.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.