Mai mulți polițiști din Poliția Locală Turda acuză autoritățile sanitare județene că vor să mușamalizeze prostul management care a dus la răspândirea Covid 19 în unitate.
Rezultatul sintetic al unei anchete a DSP Cluj a fost trasmis presei de către prefectul de Cluj. Ulterior mesajului transmis de prefect mai mulți angajați ai Poliției Locale au sesizat o serie de ”erori” în raportul Direcției de Sănătate Publică.
Polițiștii spun că incidența cazurilor de Covid a crescut la Poliția Locală deoarece șefii acesteia nu au compartimentat bine munca.
Conducerea Poliției Locale Turda spune că afirmațiile polițiștilor locali sunt tendențioase și false. Potrivit directorului Poliției Locale Turda, Valer Moldovan, instituția a aplicat toate regulile de prevenție, activitățile au fost planificate în concordanță cu normel legale iar instituția și-a înscris angajații pe platforma de vaccinare.
”Referitor la subiectul de la Turda, vă pot comunica faptul că, potrivit metodolgiei DSP în speță avem “cluster”, nu focar, adică nu se face legătura între cazuri. Referitor la angajata care a decedat in 02.04.2021, fac următoarele precizări:
În data de 26.03.2021 persoana în cauză s-a prezentat la Spitalul Municipal Turda, fiind testată pozitiv cu test rapid, decedând în data de 02.04.2021. Potrivit angajatorului, defuncta nu a fost la birou în perioada 19.03-26.03, își desfășura activitatea în același birou cu alte 3 persoane, care nu prezintă semne de COVID nici în momentul redactării adresei (06.04.2021).
Totodată, se precizează faptul că, în data de 19.03.2021, la sediul din Piața Romană nr. 39, s-a realizat o dezinfecție a tuturor încăperilor de către o societate specializată.
Cu privire la vaccinare, Poliția Locală Turda a menționat faptul că la începutul etapei a II-a de vaccinare, Poliția Locală Turda a înscris entitatea juridică pe platformă și a adăugat toți angajații în sistem, pentru a se putea programa la vaccinare în mod individual sau prin intermediul instituției.
Având în vedere faptul că nu s-a reușit programarea la Colegiul Mihai Viteazu, s-a propus programarea la alte centre de vaccinare din județul Cluj unde erau locuri libere, despre care au fost informați angajații. Cei doritori de a se vaccina cu AstraZeneca s-au programat în urma informării, la centre de vaccinare din Cluj-Napoca. Defuncta și-a manifestat în scris dezacordul privind vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca.
În data de 11.03.2021 DSP Cluj a recomandat înscrierea angajaților la centre de vaccinare unde sunt locuri disponibile prin programări colective sau individuale, iar la data de 15.03.2021 polițiștii locali care nu s-au vaccinat s-au înscris pe listele de așteptare ale centrelor de vaccinare de pe raza Municipiului Turda și au fost efectuate programări pe platformă începând cu data de 07.04.2021”, a transmis prefectul de Cluj.
Polițiștii locali denunță ”erorile” din ancheta autorităților sanitare
Polițiștii locali din Turda spun că primii infectați au apărut la Biroul de Ordine Publică din Micro, circa 1-2 cazuri. După câteva zile au mai apărut câteva cazuri la același birou de ordine publică. În scurt timp au apărut cazurile la sediul din centrul orașului unde s-au infectat secretara, jurista și directorul. Apoi boala s-a extins la alte persoane din centru și micro.
” În data de 19.03.2021, la sediul din Piața Romană nr. 39, s-a realizat o dezinfecție a tuturor încăperilor de către o societate specializată”, precizează prefectul de Cluj. Acesta nu poate explica însă când s-a făcut și dezinfecția sediului din micro. Politică și Putere i-a cerut prefectului de Cluj să precizeze cand s-a facut dezinfectia la sediul de pe sre Tineretului al Politiei Locale, unde a fost înregistrat cel mai mare număr de infectați. ”Nouă această informație ne-a fost transmisă de către DSP, în urma adresei comunicate de către Poliția Locală. Mai multe detalii cu privire la caz vă pot oferi cei din conducerea Poliției Locale”, a comentat prefectul de Cluj.
Poliștii consideră că mențiuna autorităților sanitare că defuncta a semnat în scris dezacordul privind vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca este una falsă. ”Singurul acord cerut pentru vaccinare a fost la ședința din februarie când nici nu se punea problema tipului de vaccin. Dorea să se vaccineze, nu a semnat un refuz deoarece niciun alt lucraător nu a făcut un astfel de înscris și nu a fost intrebat cu ce vaccin vrea sa se vaccineze. ”, explică polițiștii locali consultați de Politică și Putere. Aceștia descriu și care a fost sigurul document completat privitor la vaccinare, care nu se referea la vreun tip de vaccin. “La ședinta de bilanț au fost intrebați fiecare, nominal, dacă vor să se vaccineze. Raspunsul fiecaruia s-a consemnat pe listele preag[tite dinainte Nu au semnat niciunde și nu li s-au împărțit imprimate pe care să semneze”
Faptul că celelalte trei persoane din biroul defunctei nu au făcut covid, nu înseamnă nimic susțin polițiștii locali. ”În sediul central al Poliției Locale sunt patru birouri, în cel în care a fost femeia decedată mai erau 3 persoane, dintre care una cu imunitate naturală, deoarece făcuse boala anterior. În celălalt s-au îmbolnăvit secretara și jurista, directorul. În celălat birou o altă persoană. Cum pot să susțină autoritățile sanitare că nu a fost focar ci un cluster adică infectarea a avut loc altundeva? Toți cei infectați și-au îmbolnăvit familiile, cel puțin într-un caz și-a îmbolnăvit copilul În nici unul din cazuri transmiterea nu a fost invers”, spun polițiștii supărați.
Angajații Poliției Turda mai acuză conducerea instituției de prost management și reproșează faptul că munca nu a fost compartimentantă. ”Aceiași agenți verifică carantinații si izolatii iar apoi fac controale in mijlocele de transport in comun, ne-existand o compartimentare a activitatii”, spun polițiștii.
Care sunt acuzațiile la adresa conducerii poliției Turda?
- Nu a fost finalizată procedura de înscriere la vaccinare a polițiștilor, fapt ce a dus la întârzieri de circa 2 săptămâni la vaccinare. Polițiștii au fost lăsați baltă de către conducerea instituției.
- Activitatea de poliție nu a fost compartimentată. Spre exemplu, aceiași agenți fac controale la carantinați dar și în mijloacele de transport în comun
- Au fost organizate ședințe operative cu participare fizică chiar și atunci când au apărut cazurile de boală
- Șefii Poliției locale au indus în eroare Direcția de Sănătate Publică susținând că defuncta nu a semnat un refuz de vaccinare. Un astfel de document este un fals.
- Conducerea Poliției Locale Turda nu a făcut dezinfecția sediulu secundar din Micro deși acolo a izbucnit focarul de Covid 19 și acolo sunt cei mai mulți angajați.
- Direcția de Sănătate Publică vrea să mușamalizeze cazul susținând că e vorba de un ”cluster” î condițiile în care poliștiștii și-au îmbolnăvit famiilie și niciodată dinamica infectărilor nu a fost invers, dinspre familie spre agetnul de poliție
Care e punctul de vedere al Poliției Locale Turda?
:
- Poliţia Locală Turda nu se substituie Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, instituţie abilitată să facă anchete.
- Activităţile Poliţiei Locale Turda se desfăşoară în funcţie de situaţia operativă, conform unor planificări lunare, săptămânale şi zilnice.
- Şedinţele operative se fac cu respectarea tuturor condiţiilor de prevenire impuse de lege.
- La intrarea în sediile Poliţiei Locale se respectă cu stricteţe activităţiile de prevenire (măsurarea temperaturii, dezinfectanţi).
- De la începutul pandemiei au fost efectuate dezinfectări ale birourilor şi zilnic se igienizează suprafeţele.
- Poliţia Locală Turda a înscris entitatea pe platforma https:// vaccinare-covid.gov.ro şi a adăugat în sistem angajaţii care şi-au exprimat acordul de vaccinare, în primele zile din etapa a II-a, pentru a se putea programa la vaccinare fie individual, fie prin intermediul instituţiei. S-au urmărit zilnic locurile disponibile din centrele de vaccinare ale judeţului Cluj şi angajaţii au fost informaţi despre posibiliatea de vaccinare la centre din judeţul Cluj. La inceputul etapei a III-a, angajatii care erau neprogramaţi au fost încrişi în listele de astepare ale centrelor din municipiul Turda şi au fost planificaţi pentru vaccinare începând cu 07.04.2021.
În concluzie, afirmaţiile prezentate sunt tendenţioase şi false.