La Tureni a ieșit canalul-n drum. Valea Racilor e poluată cu scurgeri de canalizare

0

Autoritățile de mediu județene, Apele Române și Primăria Tureni ies din amorțeală după zeci de ani în care au privit în altă parte.

La Tureni, un pârâu cu ape menajere ”a ieșit” în drum. Tureniul e comuna în care, potrivit spuselor unor localnici, un om și-a construit o budă chiar pe pârâul ce traversează curțile oamenilor. Informația nu a fost nicicând verificată sau confirmată oficial de autorități deoarece povestea pârului cu scurgeri menajere a fost trecută cu vederea. Asta până când o femeie a blocat parțial pârul cu apă murdară deoarece trecea prin curtea casei sale.

În Tureni, paralel cu o stradă ce vine de la deal, curge un pârâu ce trece prin curțile oamenilor. Acum ani buni, când au intrat cu un picior în civilizația semi-urbană, locuitorii au înțeles că pârâul ce le traversează ograda poate poate fi mai mult decât o apă pentru fericirea gâștelor. Apa curge la vale așa că oamenii s-au prins repede că pârâul poate funcționa precum o canalizare naturală.

Unii după alții, de sus în jos, proprietarii albiei au început să deverseze ape menajere în pârâu. În timp, au văzut că apele deversate sunt un focar de infecție.

Punctul maxim- potrivit unor localnici- a fost atins în momentul în care unul din proprietari și-a construit buda direct pe pârâul satului.

Acesta este punctul final în care autoritățile și oamenii ar fi trebuit să realizeze că așa ceva nu e nici normal, nici sănătos într-o comunitate.

În lumea civilizată, oamenii au apă curentă și canal chiar dacă locuiesc la sat. Primăria ar fi trebuis să construiască de urgență o canalizare iar pârâul ar fi trebuit curățat. Autoritățile ar fi trebuit să rezolve situația de urgență.

Poza2

Soluția găsită a fost însă alta, o soluție românească. Oamenii au băgat pârâul printr-un tub iar autoritățile locale s-au făcut că nu văd.

Cu telegondolă deasupra și…canal pe jos

Casa Feliciei Borș este ultima, de sus în jos, pe pârul cu apă murdară. Pe o porțiue de câțiva metri tubul ce ascundea pârâul lipsește. Femeia explică că a luat această decizie pentru a putea desfunda tubul spre ieșirea la stradă. Când a constatat că depunerile de canal se opresc în curtea ei, Felicia Borș a astupat parțial tubul pentru a decanta canalul de apă. Consecința a fost că în final canalul a ieșit în curtea vecinului de din sus. Acesta la rândul lui l-a captat direct în șanțul de la stradă. Din șanț canalul a ajuns în șosea. Ăsta a fost momentul când Primăria Tureni a tresărit din adormire. Ieșise rahatu-n drum.

Pârul contaminat se varsă în Valea Racilor iar valea trece prin Cheile Turenilor, locul peste care vor trece telegondolele imaginate de autoritățile zonale. Oamenii din Tureni sunt ironici, va fi cu telegondola pe deasupra și cu ….canalul pe jos.

Felicia Borș a început să facă sesizări către Garda de Mediu și reclamă faptul că autoritățile locale nu au finalizat bine un proiect european pentru introducerea apei și canalului.

Un kilometru de rețele de apă și canal, pe an

În 27 aprilie 2012 comuna Tureni semna contractul 252/N/27.04.2012 în valoare de 3.922.347,98 lei obținuți prin Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare derulat prin Fondul de Mediu. Proiectul a fost declarat finalizat în 2016 dar până a curs apă a robinet pentru toți beneficiarii au mai trecut trei ani. Între timp, le-au mai pușcat oamenilor și țevile prin casă. Uitaseră constructorii să pună reductoare potrivite de presiune.

Așa de bine a finalizat Primăria Tureni proiectul european, încât atunci când a predat stația de epurare către Compania de Apă au trebuit să mai repare echipamente. Stația nici măcar nu funcționa.

Stația de epurare de la Tureni nu va fi una funcțională spun specialiștii, deoarece pentru a funcționa optim e nevoie de u debit pentru 1500 de beneficiari echivalent.

În satul european Tureni, rahatul sublimat prin pârârul subteran ajunge în Valea Racilor, curs de apă ce trece prin ”zona turistică”. E drept, până la Cheile Turenilor distanța e destul de mare pentru decantare și dispare. Deasemenea nu există vreun studiu care să indice gradul de poluare sau contaminare a cursului de apă. Esența problemei rămâne: după un deceniu locuitorii din Tureni au o rețea de apă-canal prost construită și o stație de epurare ce nu va folosi la nimic.

Potrivit strategiei locale de dezvoltare 2014-2020, construirea rețelei de canalizare este percepută ca prioritatea secundară pentru 88% din locuitorii comunei, fiind devansată ca urgență doar de necesitatea introducerii apei potabile. În perioada 2014-2020 autoritățile au reușit să facă circa 8 km de rețele.

Nota redacției: I-am cerut primarului comunei Tureni, dna Dana Mănăilă să răspundă telefonic la câteva întrebări sau să ofere câteva detalii referitoare la pârâul poluat, anterior publicării articolului. Primarul a cerut ca întrebările să fie adresate în scris și a promis un răspuns.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.