ONG-urile protestează față de ordonanța PSD de limitare a libertăților civice

0
Ong Urile Protesteaz Fa De Ordonan A Psd De Limitare A Libert Ilor Civice

Peste 60 de organizatii neguvernamentale din toata Romania adreseaza o scrisoare deschisa presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in care ii cer o pozitie clara fata de Ordonanta 26/2000, adoptata tacit in Senatul Romaniei pe 21 noiembrie ca urmare a lipsei cvorumului. Acestea atrag atentia ca propunerea legislativa poate sa blocheze critica adresata de o organizatie unei initiative legislative, limitand libertatea de exprimare, ca autoritatile detin deja toate instrumentele necesare pentru a se asigura ca resursele publice sunt administrate in mod responsabil, iar introducerea unei sanctiuni de dizolvare in cazul nedepunerii declaratiei de venituri si cheltuieli reprezinta o disproportie enorma intre fapta si sanctiune. De asemenea, organizatiile subliniaza ca modificarile introduc situatii de discriminare intre persoanele juridice platitoare de taxe si impozite ale acestei tari.

Catre Presedintele PSD, domnul Liviu Dragnea

Catre Biroul Permanent National PSD

Domnule presedinte Liviu Dragnea, domnilor lideri ai PSD, 

Senatul Romaniei a adoptat in 21 noiembrie 2017, in procedura de urgenta,  o propunere legislativa referitoare la modificari ale  Ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. In numele transparentei, textul propunerii stabileste ca orice ONG trebuie sa publice de doua ori pe an, in Monitorul Oficial o declaratie de venituri si cheltuieli care sa includa distinct, pentru fiecare venit in parte, persoana sau activitatea care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia. Sanctiunea nepublicarii acestei declaratii este dizolvarea de drept a asociatiei sau fundatiei.

Va atragem atentia ca, in numele unui principiu drept, al transparentei, in care credem, asistam in fapt la o constructie stramba, periculoasa pentru functionarea sectorului neguvernamental prin:

Mutarea responsabilitatii de a gestiona fondurile publice in mod transparent de la autoritatile si institutiile publice catre entitati private: autoritatile detin deja, in acest moment si potrivit cadrului legislativ actual, toate instrumentele necesare pentru a se asigura ca resursele publice sunt administrate in mod responsabil. Oare informatiile despre accesul la resurse publice nu exista deja in registrele autoritatilor si institutiilor publice? Care este obstacolul pentru care aceste informatii nu sunt utilizate? 

Colectarea de informatii cu caracter personal despre persoanele fizice donatoare: dincolo de incertitudinea modului in care ar putea fi folosite aceste date, este o masura excesiva prin costurile si birocratia asociate si, cel mai grav, o masura de descurajare a comportamentului filantropic  al cetatenilor. Oare cum ar putea o organizatie care organizeaza campanii de strangere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer si parintii lor, care reuseste cu greu sa furnizeze niste servicii care lipsesc cu desavarsire din oferta institutiilor publice, sa publice numele a mii sau zeci de mii de donatori individuali?

Introducerea unei situatii de discriminare intre persoanele juridice platitoare de taxe si impozite ale acestei tari: asociatiile si fundatiile, la fel ca oricare alta persoana juridica, se supun si in prezent legilor contabilitatii, depun declaratii si situatii financiare, se supun acelorasi legi de raportare si control ca toate celelalte forme juridice din Romania.

Introducerea unei sanctiuni inexplicabile de dizolvare in cazul nedepunerii acestei declaratii: exista o disproportie enorma intre fapta si sanctiune. Cui foloseste aceasta dizolvare?    

Aceeasi propunere legislativa introduce si limitarea libertatii de exprimare a orgazizatiilor de utilitate publica. Sub motivul just de a interzice acestor organizatii angajarea in activitati politice, formularea ambigua a textului creaza posibilitatea decaderii din calitatea de “utilitate publica” daca organizatia desfasoara “campanii de…opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit sau ales”. O astfel de prevedere poate sa blocheze, de exemplu, critica adresata de o organizatie unei initiative legislative precum este cea pe care o discutam aici, acum. Oare ar mai avea curajul o astfel de organizatie sa semneze aceasta scrisoare?   

Guvernul Romaniei a dat aviz negativ acestei propuneri de act normativ. Plecarea senatorilor PSD si ALDE din sedinta de plen a Senatului atunci cand trebuia dezbatuta aceasta propunere legislativa este oare un semn ca cele doua partide nu o sustin? 

Va solicitam pe aceasta cale, domnule Dragnea, ca, in loc de aprobari tacite cu efecte periculoase asupra functionarii societatii civile, sa va asumati o pozitie clara fata de aceasta propunere legislativa si sa o comunicati public. 

Credem ca oprirea imediata a modificarilor OG 26/2000, precum si asumarea unei pozitii clare si favorabile cu privire la rolul societatii civile independente din Romania, inclusiv la adresa organizatiilor critice sunt utile pentru delimitarea Romaniei actuale de Romania dinainte de 1989.  

ONG-urile semnatare

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)

Federatia Fundatiilor Comunitare

Organizatia Salvati Copiii Romania

RISE Romania –  Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND)

Dizabnet Federatia prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC)

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)

Fundatia pentru SMURD

Centrul pentru Resurse Juridice

Fundatia Comunitara Oradea

Fundatia Estuar

TERRA Mileniul III

Asociatia pentru Relatii Comunitare

Centrul pentru Inovare Publica

Centrul pentru Jurnalism Independent

ActiveWatch

Fundatia Dezvoltarea Popoarelor

Organizatia Umanitara Concordia

CARITAS Campulung

Fundatia Comunitara Brasov

Fundatia Comunitara Sibiu

Fundatia Comunitara Bucuresti

Fundatia Comunitara Oradea

Asociatia Greenitiative

Centrul pentru Legislatie Nonprofit

APADOR – CH

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis 

Fundatia Comunitara Prahova

Centru de Resurse pentru Participare Publica

Fundatia Agentia Impreuna

Fundatia Comunitara Alba

Asociatia Pro Democratia

Fundatia PACT

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi

Let’s Do It, Romania!

MagiCAMP

Institutul pentru Politici Publice

Fundatia pentru Parteneriat

Fundatia Comunitara Galati

HOSPICE Casa Sperantei

Fundatia Comunitara Iasi

Fundatia Regen

Fundatia Comunitara Fagaras

Opportunity Associates Romania

Greenpeace CEE Romania

Asociatia Help Autism

Fundatia United Way

Asociatia Funky Citizens

Asociatia MaiMultVerde

Fundatia Alaturi de Voi

Militia Spirituala

Techsoup 

Young Initiative

Fundatia Comunitara Cluj

Fundatia Comunitara Timisoara

Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual

Roma Education Fund Romania

Fundatia Comunitara Odorheiul Secuiesc

Expert Forum

Fundatiei Interat TRIADE

Societatea Academica din Romania (SAR)

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.