Kelemen Hunor: De Centenar să se accepte ceea ce noi cerem, respectarea promisiunilor de la Alba Iulia

0
Palatul Cotroceni Consultari Formare Guvern Udmr

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, la şedinţa delegaţilor Organizaţiei de Femei a UDMR că momentul anului 2018 va trece, iar maghiarii nu vor putea sta ”precum ariciul” şi să aştepte speriaţi finalul acestor evenimente, ci trebuie să demonstreze că sunt o comunitate care creează valori în România, precizează MEDIAFAX.

”Anul 2018 nu va cruţa comunitatea maghiară de manifestările antimaghiare şi naţionaliste. Noi trebuie să spunem foarte clar şi răspicat, Centenarul Unirii ar trebui să fie o perioadă în care majoritatea română să propună şi să accepte şi ceea ce noi cerem, să participe la un dialog, la finalul căruia vom avea o nouă relaţie, un nou cadru de colaborare între majoritate şi minoritate. Vrem respectarea promisiunilor din Rezoluţia de la Alba Iulia, acestea să fie incluse în legislaţia actuală, transpuse într-un cadru juridic actual. Momentul anului 2018 va trece, însă nu putem să stăm precum ariciul şi să aşteptăm speriaţi finalul acestor evenimente. Maghiarii trebuie să demonstreze că sunt o comunitate care creează valori şi doresc să trăiască în continuare ca o comunitate generatoare de valori în România”, a spus Kelemen.

Acesta a precizat că niciodată nu a vorbit despre tema Centenarului cu intenţia de a jigni sau de a insulta majoritatea, dar nu s-a temut să adreseze întrebări importante despre ceea ce s-a schimbat după o sută de ani, ceea ce s-a îmbunătăţit şi s-a deteriorat din punctul de vedere al comunităţii maghiare.

Kelemen Hunor a susţinut că este necesar ca din când în când să fie analizată evoluţia lucrurilor, direcţia spre care se îndreaptă ţara, unde anume se află România la un an după ce PSD a câştigat alegerile parlamentare şi guvernează împreună cu ALDE.

”Este de remarcat faptul că există o creştere economică, o creştere a pensiilor şi salariilor, chiar dacă această măsură nu satisface în totalitate aşteptările cetăţenilor. În plus, administraţiile locale au reuşit să lanseze şi să acceseze programe de dezvoltare, care vor îmbunătăţi în mod vizibil viaţa şi activitatea comunităţilor locale, în următorii trei ani. Dar există şi câteva segmente de care nu suntem mulţumiţi. Trebuie să vorbim despre acestea, deoarece tot ceea ce se întâmplă în prezent va influenţa viitorul nostru apropiat şi îndepărtat. De asemenea, trebuie să înţelegem ce presupune această nouă politică fiscală, de ce Guvernul propune anumite măsuri. Cu toate acestea, UDMR nu a rămas fără reacţie, a propus şi unele amendamente rectificatoare”, a menţionat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, este deranjant faptul că, după un an, Guvernul nu a făcut nimic pentru a restabili statul de drept, pentru separarea puterilor, a creat chiar mai multe conflicte şi a generat neînţelegeri atunci când a încercat să abordeze aceste probleme.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.