Compania SAREROM explotează cantități de sare la Turda care este comercializată de magazinele din țară și chiar și peste hotare, anunță publicația locală TurdaNews fără a preciza însă detalii despre cantiățile de sare comercializate. ” Poate că puțini știți, dar pe rafturile magazinelor din România, mai ales în marile rețele, a început să apară sarea de… Turda! Este produsă de firma Sarerom, care își desfășoară activitatea în zona Turzii, și este livrată în întreaga țară, inclusiv peste hotare!” SAREROM, scrie TurdaNews este deținută de doi turci cu cetățenie română: Suliman Aifun-Geaner și Levent Atin. Cei doi oameni de afaceri, care fiecare dețin câte 50% din companie, sunt implicați în multe alte companii din România, mai scrie publicația locală care precizează că firma are o cifră de afaceri de peste 24 milioane de lei.
Informațiile publicate de presa locală privitoare la exportul de sare de la Turda și prezența sării de Turda pe piața națională sunt suprinzătoare. Compania SAREROM figurează pe site-ul Agenției Naționale de Resurse Minerale ca fiind titularea unei concesiuni de explorare din 2018. Diferența dintre concesiunea pentru explorare și cea de exploatare este aceea că legal, SAREROM nu poate exploata sarea de la Turda ci poate face doar operațiuni de prospectare și lucrări de stabilire și cartografiere a depozitelor de resurse minerale și doar o exploatare experimentală. În acest caz extracția resurselor minerale e drastic limitată. Se fură sarea de la Turda printr-o metodă originală în care o companie abuzează de licența de explorare? Politică și Putere a cerut ANRM clarificări pe marginea acestui subiect, ca urmare a dezvăluirilor TurdaNews. Extracţia, prelucrarea, transportul și stocarea provizorie a resurselor minerale este posibilă doar prin concesiunea de exploatare iar SAREROM nu figurează cu o astfel de licență pe site-ul ANRM. ”Contravaloarea concesiunilor de explotare minieră este strâns legată de rezervele și cantitățile de resurse minerale ce pot fi exploatate prin licență. Cu alte cuvinte ca să scoți din resursele minerale trebuie să plătești o sumă adecvată. Faceți o cerere să vedeți cât se plătește, pentru ce cantități”, au explicat surse familiarizate cu concesiunile de resurse minerale.
Afacerișii turci au o relație foarte bună cu autoritățile locale și susțin activități caritabile semnificative în oraș Între afaceriștii turci și familia primarului Cristian Matei exită o legătură indirectă. Și unii și alții au cumpărat câte un hectar de teren în spatele complexului Kaufland.
SAREROM susține cantina socială de la Liceul Liviu Rebreanu cu un impact social major. Compania asigură masa caldă pentru circa 200 de persoane sărace sau bolnave iar susținerea socială oferită de companie are un impact pozitiv major asupra colectivității locale. Cantina socială Sarerom este cel mai mare proiect social local susținut din fonduri private.