”Patron pe banii statului”. Credibilitatea jurnalistului Gelu Florea e contestată într-un videoclip publicat de Cluj Manifest

0
Gelu

Credibilitatea profesională a jurnalistului local Gelu Florea este puternic contestată de către Ionuț Geană și publicația online Cluj Manifest, prin intermediul unor mesaje publice transmise print intermediul unui videoclip ce devine viral pe internet.

Disputa publică dintre Ionuț Geană și jurnalistul local Gelu Florea a luat o nouă turnură duminică când publicația Cluj Manifest a publicat un clip video în care jurnalistul Gelu Florea e acuzat că trăiește pe banii statului. În contrapartidă, jurnalistul locala arată că achizițiile de servicii de publicitate sunt legale iar publicația sa este cea mai citită din zonă. Florea explică că este echidistant și tot ce face este să publice comunicatele instituțiilor publice

În videclipul ce are peste 30,000 de vizualizări pe internet, Geană dă publicității o listă a contractelor publice pe care firma lui Gelu Florea le are cu instituții și companii publice din zona Turda-Câmpia Turzii.

Videoclipul dat publicității prezintă o listă de  10 contracte cu instituții publice semnate de firma jurnalistului local în valoare de circa 315.000 de lei anual.

Din lista contractelor publicat de Cluj Manifest, atrage atenția suma de 160.000 de lei, reprezentând două contracte semnate  cu Compania de Apă Arieș.

 Consultarea site-ului SEAP arată că în acest caz contractele au fost atribuite de pe o zi pe alta. Una din oferte, de 120.000 de lei a fost publicată în 10 iulie la ora 13.26 și a fost atribuită în 11 iulie la ora 7.54 dimineața. Un  prim  contract de servicii de circa 42.000 de lei a fost publicat în 11 aprilie și atribuit în 12 aprilie.

Videoclipul publicat de Cluj Manifest ridică semne de întrebare cu privire la echidistanța jurnalistică a ziaristului Gelu Florea iar Ionuț Geană a transmis chiar și un avertisment politicienilor și oamenilor de afaceri care finanțează publicația locală Turda News ” Nu vă mai gândiți să-l plătiți, pentru că risipiți banii concetățenilor. Omul s-a discreditat singur. Orice va scrie și orice campanie va derula, domnul Gelu Arghir Florea este lipsit de credibilitate”, concluzionează Ionuț Geană.

Acesta nu este singurul caz în care Gelu Florea a fost acuzat că este finanțat masiv din fonduri publice. ” Cristi Matei se plânge că n-are bani… și susține că are contract de confidențialitate cu Gelu Florea, nu poate spune turdenilor care e valoarea contractelor de publicitate”, scriau cei de la T9 în primpvara anului 2017, cu referire la faptul că au solicitat ca Municipiului Turda să publice lista contractelor și sumele plătite jurnalistului local. Primăria Turda a refuzat inițial să publice contractele iar ulterior municipalitatea a fost obligată de instanță să facă publice  contractele. În 2017, instituțiile publice plăteau circa 500.000 de lei către presa locală.

Și în 2017 și în 2023, jurnalistul Gelu Florea a explicat că achizițiile publice de servicii publicitare sunt pe de-o parte legale iar pe de altă parte, publicația pe care o are în proprietate este cel mai citit ziar local. Acesta a reliefat faptul că siteul local de știri TurdaNews a avut 418.903 cititori în cursul lunii septembrie 2023 și că este principala sursă de informație locală și singurul site din zonă care se ”bate” în audiențe cu siteurile din Cluj-Napoca. Florea a mai explicat că practică un jurnalism echidistant și că publicația sa nu face decât să publice comunicatele de presă ale instituțiilor publice cu care are contract.

Videoclipul publicat de Cluj Manifest este însă o lovitură dură pentru jurnalistul local a cărui credibilitate este puternic contestată pe rețelele de socializare. Ulterior semnării contractului cu Compania de Apă Arieș, începând in luna iulie și august, Gelu Florea a început să intervină în replicile turdenilor de pe Facebook și a încercat să explice o serie de eșecuri ale administrației locale privitoare la lucrările publice din oraș. Intervențiile lui Gelu Florea în contradictoriu cu turdenii au stârnit valuri de reacții la adresa sa. Videoclipul postat de Cluj Manifest și realizat de Ionuț Geană vine și întărește percepția publică că Gelu Florea face de fapt PR pentru instituțiile publice care-i finanțează publicația.

Scandalul finanțării publice a principalului ziar din zonă îl afectează indirect pe primarul Turzii, Cristian Matei și pe ginerele acestuia, Bogdan Bobic. Anul 2023 este un an pre-electoral. Dacă cei doi au făcut o înțelegere media cu Gelu Florea, prin care acesta din urmă să susțină editorial imaginea publică a familiei Matei, atunci aducerea în atenția opiniei publice a acestor contracte va afecta ambele părți. Într-o înțegere media, jurnalistul vinde nu doar audiență, de neconstestat în cazul TurdaNews dar vine și credibilitate iar această credibilitatea profesională îi este acum contestată jurnalistului Gelu Florea, în mod direct.  

Gelu Florea a anunțat public că-l va da în judecată pe Ionuț Geană, formulând atât plângeri penale cât și civile. Totuși  acest subiect va afecta și imaginea finanțatorilor TurdaNews iar inițierea unor astfel de procese e puțin probabilă în apropierea unui an electoral.

 Un proces în care lumina reflectoarelor va fi pusă pe contractele din bani publici semnate de Gelu Florea, poate fi ușor transformat într-un show mediatic de proproții pe plan local iar protagoniști vor ajunge și finanțatorii publicației TurdaNews.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.