Cum a falimentat silvicultura sub conducerea președintelui Cristian Matei

Date:

În mai 2013 era o primăvară frumoasă pentru actualul primar al Turzii, Cristian Matei.  Acesta  se pregătea să preia puterea politică la Turda, cu pași mărunți, care aveau să se fructifice trei ani de zile mai târziu, când avea să fie ales primar.

În 2013, trecuse deja un an de când Matei era reales periodic președinte de ședință al Consiliului Local Turda. A fost votat  președinte permanent al Consiliului Local, cu începere din 2012 cu sprijinul USL, alianța PNL și PSD,  Devenise ”Președintele Permanent”,  folosindu-se la limită de o lacună a legii care deși prevedea că președintele de ședință al Consiliului Local se alege periodic, nu interzicea ca în această funcție să fie realeasă din nou și din nou exact  aceeași persoană. Fix asta s-a întâmplat și precum Ceuașescu, președintele Matei era propus din nou și din nou președinte al Consiliului Local Turda.

 Matei și-a început ascensiunea politică cu numirea permanentă ca președinte al Consiliului Local, profitând e faptul că era liderul USL de la Turda. Acest fapt este important căci i-a permis liderului politic, pe atunci în PSD, să acapareze o serie de funcții administrative.

Anul 2013 urma să fie anul de cotitură pentru actualul primar căci avea să acapareze politic funcții administrative importante: președintei al Consiliului de Administrație al Salinei Turda, președinte al Consiliului Local, președinte al Comisiei de Buget Fianțe și președinte al Asociației Șoimul Arieș, un ong inventat de primari prin intermediul căruia să se administreze pădurea  Turzii și fondul forestier al Câmpiei Turzii și al altor 12 comune.
Câteva mii de hectare de teren intraseră din primăvara anului 2013, sub controlul administrativ al actualului primar.

Doruancalast
Fostul consilier local Doru Anca le-a cerut procurorilor să cerceteze administrarea fondului forestier al Municipiului Turda

În mai 2013, Consiliul Local Turda cu Matei președinte îi acorda acestuia un mandat special în Asociația Șoimul Arieș,  ”Se acordă mandat special domnului Matei Cristian Octavian, reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Turda în Adunarea Generală a Asociaţilor la Asociaţia Şoimul Arieş, desemnat prin art. 2 al HCL nr. 102/05.04.2013, să voteze în cadrul Adunării Generale Ordinare a Asociaţilor ce va avea loc în data de 29.05.2013, ora 10, punctele prevăzute pe ordinea de zi conform convocatorului cu nr. 36 din data de 20.05.2013, anexă la prezenta hotărâre, şi anume: Aprobarea bilanţului Ocolului Silvic Valea Ierii pe anul 2012; Aprobarea bilanţului Asociaţiei Şoimul Arieş pe anul 2012 (….)”, se arată în HCL 141/2013 a Consiliului Local Turda.

Untitled 1

Această hotărâre de Consiliul Local este de o importanță maximă căci este singura dată când autoritatea publică și-a exercitat controlul transparent și asumat asupra societății comerciale Ocolul Silvic Valea Ierii srl, care administra pădurea Turzii.

Ca să gestioneze pădurile, primarii au creat o schemă: Consiliile Locale au înființat Asociația Șoimul Arieș iar ong-ul a înființat o firmă- Ocolul Silvic Valea Ierii srl. Deoarece era înființată de un ong, care e persoană jurudică separată,  firma nu putea intra direct sub controlul Consiliului Local iar controlul era exercitat prin intermediul unui reprezentant în Asociație, care era de regulă primarul localități. În cazul Turzii, acesta a fost Tudor Ștefănie. Doar că, în 2012-2013, Consiliul Local Turda nu mai era controlat de primarul Șetefănie și PDL ci era controlat politic de USL și Cristian Matei. Așa că acesta a ajuns șef peste pădurile Turzii.

Nicicând din 2013 și până azi, în Consiliul Local Turda nu a mai fost promovată vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să se acorde un mandat de aprobare a bilanțurilor SC Ocolul Silvic SRL sau să se prezinte  vreun raport de activitate al Asociației Șoimul Arieș ori vreun raport de administrare a domeniului public și privat, deși astfel de obligații sunt prevăzute în legile de funcționare a administrației publice locale. În perioada 2016-2023, terenurile silvice au fost administrate pe ascus, de către primari iar acum, în 2023,  firma ”Ocolul Silvic Valea Ierii SRL” a intrat în faliment.

Insolventa

Un raport al celor de la Termene.ro, generat în 2019 arăta că Ocolul Silvic Valea Ierii avea un risc mediu de intrare în insolvență, în următorii 2 ani. Scoringul indica o drepreciere a activăților finaciare cu începere din 2017. Se înregistra un scoring de 3.26 față de media națională a întreprinderilor cu aceeași activitate din România, care era de 4.47.

Rezultatele finaciare prevesteau falimentul, care era posibil dar nu neapărtat obligatoriu.

După un deceniu de când Cristian Matei era trimis să avizeze bilanțurile Ocolului Silvic Valea Ierii SRL, acum, în august 2023, primarul este nevoit să ceară revocarea contractului de administrare dintre firmă și Municipiul Turda ca urmare a faptului că firma este în insolvență și mai poate asigura serviciile silvice.

Cât de hoț sau doar prost afacerist poți să fii, astfel încât să intri în faliment cu explotarea uneia dintre cele mai valoroase resurse naturale, care este pădurea?  E o întrebare fără răspuns, deocamndată. Fostul consilier local Doru Anca a formulat o plângere penală privitoare la gestionarea pădurii Turzii. Poate că procurorii vor avea niște răspunsuri.

În ședința ordinară a lunii august 2023, primarul Turzii cere revocarea Contractului 8344/28.03.2019, dintre Municipiul Turda și Ocolul Silvic Valea Ierii srl. Prin acest contract se administrau 783,34 hectare de pădure, proprietate a Municipiului Turda.

La proiectul de hotărâre de revocare nu este atașat și Contractul care urmează să fie revocat, astlfe încât consilierii locali din acest Consiliu Locala habar nu au ce act administrativ revocă, care este conținutul acestuia și dacă sunt clauze speciale.

Întrebarea majoră, în privința revocării contractului este aceea dacă se va face și o predare primire a fondului forestier, cu inventarirerea acestuia ori poate pădurea Turzii a fost jefuită precum bugetul local al orașului iar jaful e ascus odată cu actele administrative care ar trebui prezentate public.

Fără să prezinte rapoarte periodice către Consiliul Local, lipsit de transparență în ultimul deceniu în care a condus serviciile silvice, președintele Cristian Matei, șeful Asociației Șoimul Arieș a reușit performanța să conducă silvicultura Turzii spre faliment.

Câtâ pădure mai are Turda, din cele 783,34 hectare doar Dumnezeu mai știe căci consilierii PNL și UDMR trimiși să administreze orașul habar nu au și nu pare că-i interesează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

[tds_leads title_text="Subscribe" input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="653" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="I want in" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="653" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="653" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="653" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#ec3535" pp_check_color_a_h="#c11f1f" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#ec3535" btn_bg_h="#c11f1f" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0="]
spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

CONVOCATOR

ORGANIZAȚIA UTILIZATORILOR DE APĂ PENTRU IRIGAȚII Zona Mihai Viteazu,...

Consilier USR Turda se opune limitatoarelor de viteză pe motiv că strada are curbe

Florin Țifui, consilier USR s-a pronunțat într-o ședință a...

CONVOCATOR

ORGANIZAȚIA UTILIZATORILOR DE APĂ PENTRU IRIGAȚII Zona Mihai Viteazu,...

Giganții petrolieri influențează politicile energetice ale UE. Regulile de lobby trebuie schimbate, avertizează Transparency International

Două rapoarte separate ale ONG-ului anticorupție Transparency International EU...