Primarul Turzii, depășit de situație. Cere ajutorul Prefecturii pentru 24 de milioane de lei, datoriile Municipiului Turda

0
Untitled Design 23 1200x730 1

Municipiul Turda are datorii de 24 de milioane  de lei, potrivit unui document semnat de primarul Turzii, Cristian Matei, document care a fost păstrat secret față de Consiliul Local.

Informația a fost adusă la cunoștința opiniei publice de către consilierul local Adrian Nap care a prezentat Consiliului Local, în ședința Consiliului Local din 20 iulie 2023, un document prezentat Prefecturii Cluj de către primarul Turzii. În document, Cristian Matei cere ajutorul Guvernului României pentru plata unei datorii de 24 de milioane de lei. Deși recunoaște că e depășit de situație, primarul care e ordonatorul principal de credite al bugetului local nu înștiințat și Consiliul Local Turda cu privire la datorii.

Potrivit documentului, primarul Cristian Matei, depășit de situație cere sprijinul Guvernului României pentru plata unei sume de circa 24 de milioane de lei, rezultați din procesele pierdute de municipiu Turda.

Primarul Turzii, Cristian Matei a refuzat să plătească o eșalonare de plată și a refuzat să înștiințeze Consiliul Local că nu poate plăti o datorie pe care Municipiul Turda s-a angajat să o plătească.

Ca urmare a acestui fapt, STP a calculat penalități de 1% pe zi de întârziere.  Gaura bugetară e imensă iar Turda se judecă pentru a anula datoriile.

”De ce nu ați plătit eșalonările către STP Alba?” a sunat întrebarea consilierului local Adrian Nap care crede că primarul Turzii, în calitatea lui de ordonator principal de credite e responsabil pentru refuzul de plată a banilor către STP.

”Primarul a crezut că face ce crede că poate să facă. Azi constatăm că a făcut ce crede pe banii noștri, ai turdenilor. Cineva trebuie să plătească”, spune Adrian Nap, consilier local al PMP.

În tăcerea celorlalți lideri politici, Nap este singurul lider politic local care pune degetul pe rană: De ce primarul Cristian Matei nu a dus la îndeplinire o hotărâre a Consiliului Local cu care a fost mandatat în mod expres și de ce nu a înștiințat Consiliul Local că nu poate plăti dotoriile? Convenția de plată cu STP avea o amendă de penalizare de 1% pe zi de întârziere. ”Cât de incompetent, arogant sau corupt poți să fii să nu plătești o eșaloare pentru care ai acceptat să plăteșit penalizare de 1% pe zi?”,  se întreabă Adrian Nap.

De ce Turda are peste 60 de procese cu un fost partener de afaceri și de ce bugetul local e amenințat cu plata a peste 24 de milioane de lei, echivalentul impozitelor pe un an de zile plătit de toți turdenii?

Aceste întrebări au un sâmbure puternic de adevăr, dincolo de motivația politică a lui Adrian Nap, președintele PMP Turda.

În timp ce roșu la față și confuz, primarul tace în ședința Consiliului local, la întrebările directe ale consilierului local, situația critică a administrației locale rămâne de actualitate: peste 60 de procese, sute de mii de lei plătiți avocaților și alte sute de mii de lei plătiți experților și datorii d/e 24 de milioane de lei, acumulate în timp.

Cine plătește paguba și cine e de vină sunt întrebări la care primarul și ceilalți funcționari publici din Primărie trebuie să răspundă. Fie în fața alegătorilor , fie în fața procurorilor, dacă vreunul din magistrați se mai trezește din somn mâine, în România.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.