De ce e important să se ceară un exemplar al anchetei sociale

0
De Ce E Important S Se Cear Un Exemplar Al Anchetei Sociale

Foto: Gulliver/GettyImages

Ancheta socială este o metodă prin care autoritățile evaluează condițiile de trai ale unei persoane sau a unei familii și este documentul cel mai important în baza căruia se acordă diversele ajutoare sociale.

De regulă persoanele sărace sau în nevoi nu cer și nu primesc de la autorități un exemplar al anchetei sociale.

De ce e important să ceri un astfel de exemplar de la Asistența Socială?

Mihaela F, locuieșta în cartierul Margaretelor din Turda. În 2019 a beneficiat de pachetul de ajutoare primite de la UE. În 2020 ne-a sesizat că a fost exclusă de pe lista cu beneficiari. Femeia nu beneficiază de ajutor social doar de indemnizațiile pentru copii. În 2019 autoritățile locale au făcut făcută o anchetă socială, dar aceasta s-a pierdut nimeni nu știe unde. Nefiind o anchetă socială pentru unul din drepturile permanente așa cum e e o alocație nu a fost păstrată într-un dosar. În 2020, autoritățile puteau pretinde că problema socială a acestei familii nu exista, ceea ce s-a și întâmplat. Femeia a dispărut de pe lista suplimentară de ajutoare alimentare iar când a realizat asta a fost prea târziu. În plus nu a avut nici ancheta socială care să dovedească asta.

Câteva sfaturi la întocmirea anchetei sociale

  1. Nu refuzați niciodată ancheta socială deoarece refuzul echivalează cu pierderea drepturilor
  2. Întrebați exact ce se consemnează în acte, permiteți să se facă ancheta socială cu un martor
  3. Cereți să se consemneze exact situația de fapt . Spre exemplu se consideră familie în înțelesul prevederilor legii și bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială. Acest aspect este important de exemplu la solicitare unei locuințe sociale, unde familiile primesc un punctaj în plus.
  4. Ancheta socială constituie probă legală pentru instanțele judecătorești, în legătură cu dreptul la alocație dar și în legătură cu alte drepturi
  5. Cereți o copie a anchetei sociale pe care să o păstrați. Teoretic anchetele sociale ar trebui arhivate. Uneori însă, de la un la altul, autoritățile mai pierd documente iar persoanele care beneficiază de drepturi nepermanente pot fi excluse.
Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.