Autoritățile locale din Turda și comunele asociate recunosc că pădurea proprietate publică a fost administrată ani de zile într-un mod ilegal și au decis să înființeze Regia autonomă silvică.
Proiectele de hotărâre urmează să fie votate de Consiliile Locale asociate.
Înființarea regiei silvice este o victorie jurnalistică, care survine în urma nenumărate adrese, articole dar mai ales în urma unei plângeri penale formulate de către jurnalistul Horea Hudrea.
Iată istoria acestor demersuri
Martie 2019– Consiliul Local al Municipiului Turda a adoptat Hotărârea nr 44 privind aprobarea contractului de administrare dintre Municipiul Turda și Ocolul Silvic Valea Ierii srl. Contractul prevede administrarea a 783,34 hectare pădure de către Ocolul Silvic Valea Ierii srl.
Hotărâri similare au fost luate de către alte unități teritorial-administrative din jud. Cluj, asociate în Asociația Șoimul Arieș, înființată în baza Ordonațnei nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.
Încredințarea administrării pădurii UAT-urilor către un srl încalcă prevederile Codului Silvic.
Potrivit art 12 din Codul Silvic republicat, fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale se administrează prin ocoale silvice de regim, care funcționează ca regii autonome de interes local, sau pe bază de contracte cu ocoale silvice de stat. Ocoalele silvice care nu funcționează ca regii autonome pot asigura pentru fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ- teritoriale doar servicii silvice.
Martie 2019– Jurnalistul Horea Hudrea și publicația InfoAries.ro cer prefectului Aurel Cherecheș să se sesizeze cu privire la faptul că Hotărârea Consiliului Local încalcă prevederile Codului Silvic
Iunie 2019– Adresa prefectului Aurel Cherecheș de revocare a HCȘ 44 din 2019 ”dispare” din Secretariatul Consiliului Local Turda.
Februarie 2020 – Ministerul Pădurilor confirmă oficial că OcolulSilvicValea Ierii SRL nu este înscris în Registrul național al administratorilor de păduri și al ocoalelor silvice ca regie autonomă de interes local și că nu poate administra fondul forestier al orașelor și comunelor
Martie 2020- se formulează plângerea penală pentru abuz în serviciu, privind administrarea fondului forestier al municipiului Turda. Poliția județeană începe cercetările.
Decembrie 2020- cercetările continuă….
7 decembrie 2020- se formulează cerere de intervenție către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru a afla stadiul cercetării penale.
12 decembrie 2020- autoritățile demarează înființarea Regiei silvice.
Ce înseamnă că pădurea Turzii va fi administrată de o regie autonomă de interes local și nu de către un srl?
Diferențele sunt majore deoarece e vorba de regimul proprietății publice. Capitalul social al unei regii autonome aparține localităților asociate. Așadar veniturile, profitul aparțin indirect patrimoniului public.
În cazul Ocolului Silvic Valea Ierii srl, care administra până acum pădurea Turzii, această firmă era înființată de către Asociația Șoimii Arieș care la rândul ei era înfiiințată de localități. Practic s-a creat un sistem prin care UAT-urile și în speță Consiliile Locale nu mai controlau profitul realizat din exploatarea pădurii Turzii. Un grup de primari, numiți în Asociația Șoimii, controlau cum se administrează pădurea localităților.
Prin inființarea Regiei autonome, crește controlul public asupra modului de administrare a pădurii. Cel puțin teoretic.