Prostia promovată de autorități drept ”proiect european de succes”. Comisia Europeană va respinge ideea

0
Matei Cristian Raluca Turcan 680x365

Comisia Europeană ar urma să invalideze una din propunerile guvernării liberale de finanțare din fonduri europene a proiectelor pentru educație, prezentată drept un proiect de succes, inclusiv în declarațiile politice de la Turda.

Autoritățile au anunțat că alocă prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 500 de milioane de euro către 60 de colegiile centenare din România, din fondul de 1,05 miliarde de euro propus pentru finanțarea Educației.

La Turda, potrivit viceprim-ministrului Raluca Turcan, proiectul ar viza Colegiul Național Mihai Viteazu.

Inițiativa este însă considerată o decizie prostească și criminală iar surse guvernamentale și din societatea civilă confirmă faptul că proiectul va fi respins de Comisia Europeană.

Motivul respingerii finanțărilor pentru liceele centenare este acela că politicile Comisiei Europene urmăresc eliminarea disparităților și șansele egale. Ideea de a supra-finanța colegii naționale, care sunt considerate oricum școli bogate, contrazice politicile UE de egalitate de șanse.

”42% dintre copiii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional!Nu pot folosi o hartă. Nu pot folosi informația citită într-un manual pentru a rezolva probleme apărute în viața de zi cu zi. Există o rată a pierderii de elevi de 20% pe parcursul ciclului gimnazial și disparități severe între școlile din rural și urban. Ce face Guvernul? Vrea să aloce bani și vorbim de sume de ordinul milioanelor de europ, tot școlilor bogate. O să le dea Comisa Europeană cu Planul Național de Redresare în cap”, explică sociologul Gelu Duminică, președintele Agenției de Dezvoltare Comuntară ”Împreună”.

“Este o decizie criminală”, spune și profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, citat de Edupedu.ro Acesta justificat această afirmație prin faptul că Educația înseamnă asigurarea egalității de șanse, iar neasigurarea acestei egalități între copii înseamnă, de fapt, irosirea resursei publice.

Mai multe organizații non-guvernamentale din România au sesizat deja Comisia Europeană cu privire la ineficiența și inechitatea alocărilor bugetare prin PNRR.

Planul Național de Redresare și Reziliență documentul în baza căruia se vor stabili prioritățile de finanțare pentru următorul exercițiu financiar trebuie negociat cu Comisia Europeană, probabil la începutul anului următor.

Autoritățile române au început să anunțe programele de finanțare în campania electorală dar Programul Național de Redresare și Reziliență nu este încă aprobat de Comisia Europeană.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.