Curtea de Conturi: Finanțarea handbalului produce o pagubă suplimentară la Salina Turda

0
Memorial Handbal Matei 680x320

Finanțarea echipei de handbal prin contribuția Salinei Turda a creat o pagubă suplimentară bugetului de stat, în valoare de 1,68 milioane de lei se arată într-un audit al Curții de Conturi a României. Suma ar reprezenta impozit datorat statului și neplătit de Salina Turda ca urmare a interpretării greșite a Codului Fiscal.

Salina Turda este folosită de municipalitate pe post de „vacă de muls” prin care se finanțează diverse activăți neperformante financiar precum bazinul de înot, finanțarea echipei de handbal sau mai nou, finanțarea spectacolelor administrației locale.

Prin decizia autorităților locale, Salina Turda a devenit membru al Asociației Handbal Club Potaissa Turda către care a plăti o cotizație lunară de sute de mii de lei.

În perioada 2017-2022, Salina Turda a plătit Asociație Handbal Club Potaissa Turda suma de 10, 54 milioane de lei. Salina a considerat aceste cheltuieli deductibile, adică scutite de impozit dar auditorii Curții de Conturi au constatat că această interpretare contravine legii iar Salina datorează statului impozitul pe aceste sume.

Auditorii au constatat că nu s-au interpretat corect prevederile legale iar pe cale de consecință Salina Turda datorează statului un impozit suplimentar de 1,68 milioane de lei din cauză că toate cheltuielile cu echipa de handbal sunt cheltuieli nedeductibile.

Salina Turda trebuie să analizeze până în mai 2024 dacă alege sau nu să mai finanțeze echipa de handbal Potaissa Turda.

Gaura produsă bugetului de stat a apărut ca urmare a interpretării eronate a Codului Fiscal, arată auditorii. Potrivit art. 25 din Codul Fiscal, sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum și taxele de înscriere, cotizațiile și contribuțiile datorate către camerele de comerț și industrie, organizații patronale și organizații sindicale. Cotizația lunară achitată de Salina Turda ca urmare a calității de membru al Asociației Handbal Club Potaissa Turda nu intră în această categorie au constat auditorii Curții de Conturi a României.

Până în aprilie 2024, conducerea Salinei Turda și conducerea orașului trebuie să decidă dacă handbalul local va mai fi finanțat sub această formă sau nu. Decizia e complicată căci administratorii orașului ar putea opta ca echipa de handbal să fie finanțată direct de la buget.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.