Administrația locală de la Turda a cheltuit mai mult decât a încasat și înregistrează un deficit de circa 9 milioane de lei susțin surse din cadrul Primăriei Turda.
Municipalitatea a primit circa 150 de milioane de lei pentru proiectele europene și naționale în derulare, dar această sumă nu pare să se regăsească în lucrările de infrastructură din oraș. Cu mici excepții, proiectele europene de la Turda sunt departe de a fi terminate.
Gaura de circa 9,5 milioane de lei l-a făcut pe primarul Turzii să amâne execuția bugetară pentru anul 2023, susțin surse din Primăria Turda ”Îi este frică că e an electoral și dă prost în fața consilierilor din opoziție așa că tot amână aprobarea execuției bugetare”, susține sursa Politică și Putere care a transmis cifrele execuției bugetare pe anul 2023, înainte ca acestea să fie prezentate Consiliului Local.
Bugetul local a înregistrat pe partea de venituri 382,64 milioane de lei iar pe partea de cheltuieli 392, 18 milioane de lei. Diferențele dintre venituri și cheltuieli sunt de circa 9,5 milioane de lei.
Bugetul Turzii, pe anul 2023 arată o serie de găuri prin care se scurg banii publici. Peste 5 milioane de lei anual sunt dobânzile la împrumuturile făcute de municipalitate. La capitolul autorități executive, ”alte bunuri și servicii cu caracter funcțional” se înregistrează o cifră record de 1,27 milioane de lei. Prin acest capitol bugetar se scurg adesea sume de bani către firmele de casă ale politicienilor. Cheltuielile cu consultanța și expertiza este o altă gaură din bugetul local al orașului, în valoare de 1,84 milioane de lei. Aceste două capitole însumează circa 3 milioane de lei, sume de bani insuficient controlate de consilierii locali din Opoziție.
Capitolul de reclamă și publicitate al Municipiului Turda a înregistrat cheltuieli record, de 623.944 lei. Acest capitol finanțează propaganda autorităților locale ce transmit pe canalele media plătită cât de grozave sunt reușitele administrative.
Peste 32 de milioane de lei din bugetul local au reprezentat finanțările naționale pentru proiecte și circa 120 de milioane de lei au reprezentat finanțări externe nerambursabile.