Portiță pentru cheltuirea ilegală a 3.9 milioane de lei la Teatrul Aureliu Manea

0
R M 1036 2 680x365 1

Primăria Turda pregătește o portiță ce permite cheltuirea ilegală a 3,9 milioane de lei la Teatrul Aureliu Manea din Turda, după ce conducerea nu a cheltuit această sumă în anul 2023.

Hotărârea ilegală de cheltuire a banilor la Teatrul Municipal va fi luată în ședința ordinară a Consiliului Local din 31 ianuarie 2024.

În 21 decembrie 2023, Guvernul repartiza prin Hotărârea de Guvern 1306 suma de 3,9 milioane de lei către Teatrul Aureliu Manea din Turda. La circa o săptămână, în 27 decembrie, avea loc rectificarea de buget care repartiza suma de bani către Teatrul Municipal.

Suma repartizată de Guvern nu a fost cheltuită în 2023 iar în acest caz, potrivit Legii finanțelor publice locale, devine excedent bugetar.

Portita
In textul de mai sus, al hotărârii, trebuia menționată explicit destinația folosirii excedentului bugetar la Teatrul Aureliu Manea, dar autoritățile au uitat asta

Tot legea prevede că banii necheltuiți dintr-un buget public, atât de la secțiunea de funcționare cât și de la secțiunea de funcționare și constituiți în excedent bugetar pot fi folosiți doar pentru secțiunea de dezvoltare (adică investiții), pentru acoperirea temporară a unor goluri de casă și  pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare, după caz dar numai la sfârșitulu exercițiului bugetar.

Consiliul Local Turda are pe ordinea de zi o hotărâre de Consiliu Local prin care se stabilește cum se folosește deficitul. La art.1 al hotărârii se prevede că suma de 10,88 milioane din excedentul bugetului local al Municipiului Turda se folosește pentru secțiunea de dezvoltoare.

La articolul 2, însă, în cazul Teatrului Municipal, se prevede că excedentul va fi cheltuit la modul general „pentru finanțarea în anul 2024 a cheltuielilor Teatrului Național Aureliu Manea”. Administrația locală de la Turda aprobă aproape anual hotărâri privitoare la situația excedentului sau deficitului bugetar și în toate aceste hotărâri e înscrisă destinația exactă a folosirii banilor. Doar în hotărârea din 2024 au uitat să precizeze cum anume se cheltuie banii din excedent, de la Teatrul Național Aureliu Manea.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.