Bugetul local salvat pe ultima sută de metri cu bani împrumutați. Rectificare de 40 de milioane, din credit

0
Bugetul Local Salvat Pe Ultima Sut De Metri Cu Bani Mprumuta I Rectificare De 40 De Milioane Din Credit

Consiliul Local Turda a fost convocat în ședință de îndată pentru a aproba o rectificare a bugetului local de circa 43,9  de milioane de lei, din care 40 de milioane de lei sunt din bugetul creditului intern.

Politică și Putere relata în urmă cu circa o săptămână că autoritățile locale sunt îngrijorate cu privire la veniturile și cheltuielile bugetare la sfârșit de an. Municipalitatea a întârziat cu execuția bugetară care dealtfel nici nu a fost înscrisă pe ordinea de zi a ședinței ordinare din 28 decembrie 2023.

Cei 40 de milioane merg direct către investiții și o parte de bani vor fi cheltuiți rapid pentru a acoperi angajamentele bugetare deja înregistrate. Circa 16,4 milioane merg pe proiectele de la capitoliul ”Cultură, recreere, religie”, aici întrând proiectele de modernizare a Teatrului, Castrul Roman și probabil clădirea fostei Judecătorii.

Alte 22,4 milioane de lei sunt la capitolul transporturi, ceea ce înseamnă plăți pentru străzi. O sumă mai mică de circa 1,4 milioane de lei merge către capitolul învățământ.

Municipalitatea trebuia să introducă deja execuția bugetară pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru a fi aprobată, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Este de așteptat ca primarul să introducă ”de urgență” execuția bugetară chiar mâine în ședința ordinară sau să convoace o altă ședință extraordinară de Consiliu Local, până la finalul anului.  Cristian Matei așa procedează cu proiectele pe care  nu vrea să le supună unor proceduri de dezbateri temeinice. Proiectele se pasează Consiliului Local în procedură de urgență. De această dată însă, primarul a fost constrâns de situația financiară a municipiului. Înainte să fie redactată execuția bugetară, trebuiau plătite angajamentele bugetare iar o aprobare a execuției bugetare cu datorii imense era catastrofală din punct de vedere administrativ.

Adrian Nap cere explicații suplimentare pentru cheltuirea celor 40 de milioane

Consilierul local Adrian Nap a declarat pentru Politică și Putere că va cere o listă detaliată a plăților efectuate din creditul de 40 de milioane. ”Sunt mulți bani, trebuie ca primarul să ne spună exact unde se duc”, a comentat Nap care a precizat că va cere autorităților din Primăria Turda să informeze în timp util Consiliul Local. Nap crede că nu e suficient ca să se publice plățile din credit, dar că trebuie urmărite și deconturile făcute din fonduri europene.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.