Bogdan Bobic, directorul Companiei de Apă Arieș a avut în 2022 o indemnizație de 232.918 lei anual. Potrivit unui raport al Comitetului de Remunerare și Control al Companiei de Apă Arieș, remunerația directorului general a fost convenită la o componenta fixă care se calculează printr-o formulă în care un coeficient 3,75 e înmulțit cu media anuala a câstigul salarial mediu brut comunicat de INS pentru clasa – CAEN 3600 – captarea, tratarea şi distribuţia apei. Valoarea remuneratiei se ajusteaza la data de 1 martie a fiecărui an cu media anuală comunicata de INS pentru anul anterior.
Potrivit Legii 296 din 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, remunerațiile lunare ale conducătorilor operatorilor economici care nu sunt membri executivi ai consiliilor de administrație în cazul sistemului unitar, respectiv remunerațiile membrilor directoratului în cazul sistemului dualist nu pot depăși de 3 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate.
Rezultă că în cazul directorului CAA urmează o reducere a coeficientului de calcul cu 0, 75, de la 3,75 la 3 cât prevede legea.
Pentru ca Bogdan Bobic să poată beneficia de un salariu mai mare de 3 ori media trebuie îndeplinite cumulat trei condiții: compania să nu fie restantă față de bugetul general consolidat, să nu fie înregistrate restanțe către furnizori și programele de investiții să fie implementate conform graficelor de execuție. Compania de Apă Arieș are însă o serie de programe de investiții serios sărite din graficele de execuție. În acest caz, cel puțin teoretic, indemnizația directorului Bogdan Bobic ar trebui calculată folosind indicele minim de calcul.
Primarul Turzii citește ce vrea din legi
Legea 296/2023 a intrat în vigoare la 30 octombrie 2023. Primarul Cristian Matei a convocat o ședință de urgență a Consiliului Local în care să se aprobe un Memorandum prin care Salina Turda să fie scutită de la aplicarea Legii 296/2023. Se cere ca Salina să poată plăti integral tichetele de masa pentru angajați , care prin lege au fost limitate la valoarea a două salarii minim brute pe țară. Angajații Salinei primeau tichete de masa de 8400 lei/an iar după ce legea a fost adoptată suma e limitată la circa 4160 de lei pe an. Acum Primăria Turda și Salina invocă că angajații vor demisiona pe rupte dacă nu mai primesc tichete de masa de 8400 de lei/an.
Primarul Turzii care a inițiat hotărârea pentru Salina Turda, n-a mai citit însă și celelalte prevederi ale legii care arată că directorilor întreprinderilor publice li se limitează salariile iar primarul și unitățile administrative teritoriale au obligația să dispună asta prin intermediul reprezentanților legali în adunarea generală a acționarilor sau consiliile de administrație.
Dacă tot a inițiat un proiect de hotărâre pentru Salina Turda, Cristian Octavian Matei trebuia să inițieze și un proiect de hotărâre pentru Domeniul Public și Compania de Apă Arieș.
Întrebarea de la începutul acestui articol rămâne. Cine verifică salariul directorului Bogdan Bobic, de la Compania de Apă Arieș și dacă salariul acestuia e calculat în baza coeficientului prevăzut de lege.