Cum beneficiază  familia Matei de un PUZ făcut pe banii Turzii

0
Untitled

foto: Unitatea LI6 din PUZ-ul ”Nucleu de turism urban III” reglementează zone de locuit, terenuri aparținând familiei primarului Turzii

Consiliul Local Turda a aprobat în 28 septembrie 2023 un Plan Urbanistic Zonal ”PUZ Nucleul III Turism Urban Municipiul Turda” pe o suprafață mai mult decât generoasă de teren: de la sensul giratoriu de la Mere, până în spatele complexului Altex.

Motivul oficial este acela de reglementare a unei zone de turism, servicii și locuire, dar majoritatea terenurilor, cu câteva excepții notabile precum zona Aqua Park-ului sau zona stadionului erau deja reglementate.

Pe PUZ-ul întocmit pe banii municipalității un detaliu atrage atenția: se reglemnteză o nouă zonă de locuire pe un teren aparținând familiei Matei și asociaților acestora.

Din oportunitate, Consiliul Local condus politic de primarul Turzii, a aprobat un PUZ de care beneficiază chiar familia acestuia.

Cât de oportună era oportunitatea e greu de apreciat. E cert însă faptul că până acum municipalitatea nu a mai elaborat un PUZ care să cuprindă un sfert de oraș, cu un teren de 2 hectare aparținând familiei primarului și apropiaților acestora. Oportunitatea adoptată de consilierii locali PNL și UDMR a adus familiei primarului Turzii și firmelor acestora o economie de circa 100.000 de lei, cât ar fi costat elaborarea unui PUZ în regie proprie pentru o dezvoltare imobiliară pe un teren de 2 hectare.

Pe extrasul de carte funciară al terenului de 2 hectare din spatele Complexului Altex figurează Don 20 srl,  Matei Ionuț ( fiul primarului) și soția Geanina. Mai figurează Contec Food srl și New Old Logistic Investment srl , firmă formată din asocierea fiice primarului Turzii, Oana Matei, nevasta lui Paul Sârbu, președintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, Sârbu Ancuța și Andreea Daniela Mureșan, nevasta proprietarului Nelo Contruct. Zona era înscrisă în cartea funciară ca zonă cu teren arabil- 17106 mp și 4940 mp- curți construcții.

Zona era reglementată prin Planul Urbanistic General vechi însă nu cum doreau noii proprietari așa că din oportunitate, Municipiul Turda s-a gândit să reglementeze din nou zona într-o zonă de locuire colectivă cu acces din strada Univers. Cu noua modifcare de urbanism se obține și o metodă mai ieftină prin care terenul arabil își va schimba destinația, odată cu autorizația de construire. Metoda e legală căci oportunitatea reglementărilor de urbanism o stabilește Consiliul Local. Din oportunitate așadar, consilierii locali PNL și UDMR au fost de acord ca pe terenul deținut de familia primarului să se poată constru blocuri cu 10 etaje și clădiri înalte de 40 de metri.

”S-au mai făcut PUZ-uri dar nu pe zone care să acopere un sfert din oraș. Practic întreaga zonă era reglementată urbanistic, cu excepția terenului arabil din spate de la Altex. Toți investitorii de acolo și-au făcut PUZ-ul pe banii lor dar un PUZ pe două hectare ar fi costat de câteva zeci de mii de lei”, explică un dezvoltator imobiliar local,  familiarizat cu procesul de avizare a doxcumentațiilor de urbanism.

Valoarea PUZ-ului pentru nucleul urban de turism, stabilită la începutul anului în bugetul local a fost de 154.000 de lei.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.