”Dinastia Apei”.  Incapabili să prezinte public documente complete privind managementul CAA

0
Header Demitere Bobic 1

foto: Datorită derapajelor în gestionarea serviciului de apă -canal USR Turda a inițiat o campanie de demitere a directorului CAA.

Conducerea operatorului de apă de la Turda este incapabilă să prezinte public un set de documente privitor la managementul companiei și nu a furnizat o explicație rezonabilă pentru aceasta.

În același timp, primarul Turzii, Cristian Matei își protejează ginerele, director la Compania de Apă Arieș și evită să-i stabilească acestuia indicatori privitori la pierderile de apă.

Ca urmare a derapajelor în gestionarea serviciului public de apă USR Turda a lansat, ca inițiativă politică, o campanie de demitere a directorului CAA (foto sus)

Politică și Putere a cerut companiei publice, la mijlocul lunii octombrie 2023 să prezinte public următoarele documente: o copie a  bilanțului apei pentru anul 2021 și 2022, 2023 .  realizat pe bază de măsurători de debite și presiuni pe tronsoane/secțiuni de control, în conformitate cu prevederile art. 91 – 93 și art. 125 – 130 din Regulamentul-cadru al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare aprobat prin Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 88/2007; o copie a programului de investiții pentru reducerea pierderilor de apă; o copie după  strategia de control a pierderilor de apă, în conformitate cu prevederile art. 116 și art. 132 – 135 din Regulamentul-cadru aprobat prin Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 88/2007; țintele  de performanță pentru fiecare an de reglementare privind reducerea pierderilor de apă; o copie după planul de management al activelor.

Directorul Bobic, incapabil să prezinte documentele cerute

Compania De Apa Aries Director General Bobic Ionut Bogdan 1
Directorul CAA refuză fără explicații să prezinte planul de management al activelor, strategia de control a pierderilor de apă și țintele  de performanță pentru fiecare an de reglementare privind reducerea pierderilor de apă

Într-un răspuns al Companiei de Apă, operatorul public a prezentat Bilanțul apei dar a refuzat  să prezinte celelalte documente solicitate, fără nici un fel de explicații.

Bilanțul apei arată cifre diferite față de indicatorii de performanță adoptați prin HCL 122/2023. Prin acest act normativ, aprobat de Consiliul Local la cererea primarului Cristian Matei, se stabilea un indicator de performanță de 50% pentru pierderile de apă.

Bilanțul apei, întocmit de Compania de Apă Arieș indică pierderi medii de 37,24%. Cifrele comunicate de CAA în urma măsurătorilor arată că la Turda pierderile sunt de 36, 38% în 2023 și 44,50% în 2022. La Câmpia Turzii pierderile sunt de 26,65% în 2023 și 26,70 în 2022.  Compania de Apă nu prezintă pierderile pe sistemele din zona rurală, deși în baza contractului de delegare ar trebui să dețină și aceste date.

Bogdan Bobic refuză să prezinte public o copie după strategia de control a pierderilor de apă, într-un dispreț total față de opinia publică. Directorul CAA care din tarifele la apă beneficiază de pensie privată de circa 30000 de lei anual și asigurari private de 50.000 de lei anual refuză de asemenea să prezinte țintele de performanță pentru fiecare an de reglementare, care sunt în vigoare precum și copie a planului de management al activelor.

Aceste documente sunt extrem de importante pentru o imagine privitoare la managementul companiei publice. Curtea de Conturi a atras atenția în urma mai multor controale cu privire la faptul că activele companiei publice sunt prost gestionate. Acest aspect este consemnat și în raporul anual de audit care atrage atenția că CAA are înregistrate investiții finalizate ce trebuiau predate UAT-urilor care ulterior trebuiau să le predea înapoi companiei spre folosință.

Vezi mai jos Bilanțul Apei

bilantul-apei-2

Cristian Matei  îl protejează pe ginerele Bobic: refuză să-i stabilească indicatori de pierderi de apă

Matei
Socrul Cristian Matei a transmis Consiliilor Locale un studiu tehnic făcut din pix prin care își protejează ginerele director fără a stabili indicatorii de pierderi de apă

Consiliile locale din zonă urmează să adopte în perioada următoare un așa numit ”studiu tehnic” în baza căruia sunt stabiliți noii indicatori de performanță în furnizarea apei potabile. Hotărârile urmează să fie luate după ce Politică și Putere a sesizat Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor de Utilități Publice cu privire la faptul că indicatorii de apă sunt stabiliti la Turda fără să existe un studiu aprobat de Consilile Locale.

Prima hotărâre cu noii indicatori urmează să fie  luată mâine de Consiliul Local Mihai Viteazu.

Proiectele de hotărâre sunt o păcăleală sub semnătura primarului Cristian Matei. Pe de-o parte documentele nu conțin nici un studiu tehnic real iar pe de altă parte, Cristian Matei trimite sub semnătură niște documente prin care evită să îi stabilească ginerelui Bobic indicatorii de performanță reali pentru pierderile de apă.

Logo5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.